Tag: хомер

библиотека

Објавено цеде со аудиозапис од животот на македонскиот поет Григор Прличев

Објавено  цеде со аудиозапис од животот на македонскиот поет Григор Прличев. Издадено цеде со аудиозапис  од животот на поетот и преродбеникот  Григор Прличев. Александра Белеска, директор на охридската  библиотека, е автор на цедето посветено на Прличев, вториот Хомер. Ова е продолжение на првиот дел од аудио записот издаден минатата година, а содржи моменти од  животот и творештвото на Григор Прличев. Цедето ќе може да се позајмува од  охридската библиотека Цедето е издадено во 30 примероци, со финансиска помош на министерството за култура, а техничката обработка на Славчо Спростран. „ Библиотеката...

Continue reading

dusko dolgoushko

Душко Долгоушко, најпопуларен

Порталот Animated TV направи листа на 50 најпопуларни ликови од цртаните филмови. На врвот е симпатичниот Душко Долгоушко, поради легендарната реченица „Што е сега, другар?“ За прв пат се појавил во 1938 година, како безимениот зајак во „Прасето лови зајаци“. Дури подоцна, аниматорот Текс Ејвери му го дава името Душко Долгоушко, односно Bugs Bunny, според злогласниот мафијаш од западнот брег на САД. И денес овој зајак со задоволство се гледа во секој дом. На второ место на оваа листа е Хомер Симпсон, којшто е на телевизиските екрани повеќе од 20 години. Никој не е совршен, па ни тој, но се...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top