Tag: профит

ugostiteli

Македоснките угостители бараат помал ДДВ

Намалување на ДДВ за храна во рестораните, субвенции, наменско трошење на туристичката такса, ова се дел од барањата на Здружението за угостителство и туризам, пренесува 24 Вести. Намалување на ДДВ за храна во рестораните, субвенции, наменско трошење на туристичката такса, ова се дел од барањата на Здружението за угостителство и туризам, пренесува 24 Вести. Од Здружението укажуваат дека поради високите трошоци, угостителите работат со намален профит. Од Здружението велат дека и покрај порастот на цените на енергенсите, угостителите нема да ги зголемат цените на услугите, иако работат со намален...

Continue reading

Колку заработува директорот на Форд

Рекорден профит во 2013 година Компанијата Форд забележала рекорден профит во 2013 година во Северна Америка и Азија. Во 2013 година Форд во Северна Америка забележал рекорден профит од 8,8 милијарди долари, додека во Азија профитот бил рекордни 415 милиони долари. Годишниот приход на извршниот директор на компанијата Форд, Ален Мулали, пораснал за 11%, достигнувајќи ја сумата од 23,2 милиони долари. Основната плата на Ален Мулали изнесувала 2 милиони долари, како и во 2012 година, но во бонуси заработил 5,9 милиони, како и 14,6 милиони по основ акции и по основ на различни награди. Управата...

Continue reading

Пет најголеми „воени профитери“

Воениот бизнис сеуште на врвот .Воениот бизнис и понатаму е на врвот од пирамидата, а 100-те најголеми производители и вршители на услуги во воениот бизнис, спрема податоците отствариле профит во 2012 година од 395 милијарди долари. Како што пренесува „24/7 Wall Street”, и покрај повлекувањето на американските трупи од Ирак и Авганистан, главен играч е и понатаму американскиот Lockheed Martin, кој држи пазар тежок 36 милијарди долари. Стокхолмскиот меѓународен истражувачки институт ги издвоил најголемите пет воени профитери: – Lockheed Martin Продажба на оружје во 2012 – 36 милијарди долари Вкупна...

Continue reading

Сан Франциско ќе забрани продажба на домашни миленици

Во Сан Франциско луѓето ќе можат да чуваат животни само во фрижидер или на трпеза. Градските власти ја разгледуваат можноста за криминализација на продажбата на домашни миленици, бидејќи истите без потреба страдаат и најчесто се купуваат импулсивно од родители, на чии деца брзо им досадува од животното за кое не се грижат соодветно. Продавниците за миленици се противат и велат дека покрај тоа што ќе останат без работа, евентуалниот закон нема да ги спречи жителите на Сан Франциско да купат милениче од друго место. Оние кои го подржуваат законот сакаат да се стави крај на непотребното размножување...

Continue reading

mafia

Мафијата годишно „врти“ 20 милијарди евра преку екологија

Италијанската мафија во областа на животната средина во текот на 2009. година „свртела“ 20,5 милијарди евра, се наведува во извештајот кој денеска во Рим го објавила италијанската организација за заштита на животната средина, Легамбиенте. Италијанската мафија во областа на животната средина во текот на 2009. година „свртела“ 20,5 милијарди евра, се наведува во извештајот кој денеска во Рим го објавила италијанската организација за заштита на животната средина, Легамбиенте. Главните активности на мафијата чија цел на делување зависи од сивата економија, во еколошкиот сектор опфаќа кривични дела...

Continue reading

Pangalos

Германија профитира од грчката криза?!

Германските банки создале профит од кризата во Грција, изјавил потпретседателот на грчката влада Влада Теодорос Пангалос, во време кога Атина очекува помош од владата во Берлин за решавање на проблемот со големите јавни долгови. Германските банки создале профит од кризата во Грција, изјавил потпретседателот на грчката влада Влада Теодорос Пангалос, во време кога Атина очекува помош од владата во Берлин за решавање на проблемот со големите јавни долгови. “Зад ставот на Германија стои одлуката за поврзаност на вашите партнери и пријатели и дека ќе се дозволи монетарните и кредитните институции...

Continue reading

izvor

Најголемите нафтени компании објавија пад на профитот

Нафтените компании Ројал Дач Шел(Royal Dutch Shell) и Ексон Мобил(Exxon Mobil) објавија голем пад на кварталниот профит со оглед на падот на цените на нафтата во средината на 2008. година. Нафтените компании Ројал Дач Шел(Royal Dutch Shell) и Ексон Мобил(Exxon Mobil) објавија голем пад на кварталниот профит со оглед на падот на цените на нафтата во средината на 2008. година. Добивката на Шел од април до јули паднала за 70 отсто, во споредба со минатата година, на 2,3 милијарди долари. Ексоновата добивка во истиот период паднала за 66 отсто, односно за 3,95 милијарди долари. Глобалните цени на...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad