Tag: права

sud

Охридскиот суд денес ширум ги отвори вратите за граѓаните

Охридскиот суд денес ширум ги отвори вратите за граѓаните. 25ти октомври е европски ден на граѓанските права кој се одбележува во сите држави во Европа, а целта е правдата да се доближи до граѓаните и тие да бидат запознаени со нејзиното функционирање. Денес им се овозможува средба на сите граѓани заинтересирани преку непосредни контакти да остварат прием и да се запознаат со работењето на основниот суд во Охрид, вели Милчо Клишески, претседателот на основниот суд во Охрид. Претседателот на охридскиот суд е задоволен како истиот функционира и нагласува дека се повеќе се трудат да бидат транспарентни...

Continue reading

Јапонците се погрижиле за осамените

Една јапонска компанија направила толку реални кукли за секс што на прв поглед е невозможно да се каже дали станува збор за жена или кукла. Иако се занимаваат повеќе време со производство на кукли за секс, сепак го подигнале нивото на нова граница. Новата колекција на кукли е направена од најквалитетен силикон и со кожа скоро идентична на човечката. Куклите се викаат “Dutch Wives” што на јапонски е синоним за кукла за секс, а производителите велат дека –  “кога еднаш ќе купите наша кукла, повеќе нема да посакате права девојка”. Купците можат целата кукла да ја прилагодат спрема своите...

Continue reading

Олеснето е плаќањето со картички во еврозоната

Во соопштението на Европската комисија се вели дека е завршена миграцијата на плаќање на единствено плаќање во евра (SEPA) со кое значајно се олеснува елетронскиот трансфер на пари помеѓу членките на еврозоната. SEPA е создадена во 2012 година, а овозможува на граѓаните, претприемачите и на јавните институции да извршуваат плаќање во евра под еднакви услови, права и обврски. Имено, иако од воведувањето на еврото поминаа 12 години, плаќањето со дебитна картичка од една членка во друга не беше така едноставно. Исто така, трансферот на пари од банкарска сметка во една држава на сметка во друга,...

Continue reading

demir dalip

Меморандум за соработка во социјалната сфера

Денес беше потпишан Меморандумот за соработка помеѓу НВО „Светла иднина 2009 “ и „Подобар живот“. Поради исклучителен придонес кон развојот на мултиетничката демократија во Охрид како и афирмација на етничката заедница Египќани овие две НВО, како акт на добра воља го прогласија градоначалникот на Охрид д-р Никола Бакрачески за почесен член на коалицијата на организациите на египќаните од Охрид. „Предмет на овој меморандум за соработка е меѓусебната соработка и заеднички настапи во апликација и реализација на проекти од сферата на човековите права и слободи социјалните и хуманитарните права....

Continue reading

penzioneri Struga

Струшките пензионери се пожалија на ФЗОМ дека незаконски им се наплаќа партиципација во здравството

Пензионерите од Струга денес заедно со правникот и докторот соработник на ФЗОМ се запознаваа со правата од нивното здравствено осигурување. Фондот денес им организираше едукативна работилница како дел од потпишаниот меморандум за соработка со Сојузот на пензионери на Македонија. Од Здружението на пензионери рекоа дека ја поддржуваат ваквата иницијатива и изразија надеж дека по денешната работилница ќе бидат разрешени најголемиот дел од проблемите кои тие ги имаат од областа на здравственото осигурување. А еве со кои проблеми најчесто се соочуваат. „Најискрено да ви кажам се жалат на услугите...

Continue reading

unasm

Загрозени работничките права во Македонија

Правата на работниците во Македонија се загрозени. Најмал е проблемот кај луѓето кои што работат во Државната администрација како и оние кои работат во големите компании, сметаат експертите за социјално економски развој во јавниот и приватниот сектор, од регионов. Зоран Павловиќ, експерт на оваа тема од Босна и Херцеговина нагласи дека состојбата во Македонија по прашањето на работничките права е многу тешка и треба да многу да се работи да се достигне Европското ниво. Додава дека само со партнерство меѓу работодавачите, претставниците на синдикатот, трудовиот инспектор, како и правните регулативи,...

Continue reading

Почна судењето на Еклстон поради корупција

„Уверен сум во позитивен исход, сонцето сјае“, порачал 83 годишниот Берни Еклстон, насмеан влегувајќи во судницата, облечен во темен елегантен костум, бела кошула и темна кравата. На Еклстон му се заканува 10 годишна казна затвор доколку се прогласи за виновен за давање 44 милиони долари мито, помеѓу 2006 и 2007 година, на германскиот банкар Герхард Грибковски, еден од директорите на Bayerische Landesbank (BLB). Берни Еклстон се терети дека го подмитил Грибковски за продажба на комерцијалните права за Формула1. Грибковски требало, како што тврдат обвинителите, да се потруди делот од BLB во Ф1,...

Continue reading

carsija

1 Мај празникот на трудот помина без протести во Охрид

Први мај празникот на трудот помина без протести во Охрид. Попладнето по  расчистувањето на дождливите облаци охридската  чаршијата беше полна со луѓе и гости кои го празнуваа овој ден.  И познатото излетничко место во Синдикални по традиција беше полно со посетители. Слободниот ден граѓаните го поминаа во прошетка, а некои во кафеана. Недостуваа  само расчадените скари кои ги попречи врнежливото, променливо време.  Охриѓани поделени околу мислењето  зошто македонските работници не го креваат гласот за своите права. Едни се без одговор зошто нема протести,  други мислат дека граѓаните немаат...

Continue reading

penzioneri

Охридските пензионери се запознаваа со своите права од здравственото осигурување

Пензионерите од Охрид и Дебрца денес заедно со правникот и докторот соработник на ФЗОМ се запознаваа со правата од нивното здравствено осигурување, како и последните измени околу важноста на упатите и начините на упатување во примарната, секундарната и терцијарната здравствена заштита. Фондот денес им организираше едукативна работилница како дел од потпишаниот меморандум за соработка со Сојузот на пензионери на Македонија. Од Здружението на пензионери рекоа дека ја поддржуваат ваквата иницијатива. „Пензионерите се најранливата група кој анајмногу ги посетува здравствените установи. Мислам дека...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top