Tag: права

СИЕР ќе бара подобрување на работничките права

Македонските работници се на долното ниво според најниската плата  која ја земаат не само во Европа туку и во регионот. Ова од Охрид го кажа Пецо Ристески, претседателот на синдикатот на индустрија енергетика и рударство на Македонија,  на денешниот 16-ти Конгрес. Тој при тоа  најави подобрување на работничките права со 4-те резулоции кои  ќе испратат до политичарите  пред претстојните парламентарни избори. Мора да се договориме за повисока плата, кажа притоа Ристески. „Минималната плата да не е пониска од 200 до 300 евра. Погоре може да разговараме, а очекуваме и поддршка од другите синдикатаи...

Continue reading

УНАСМ заедно со невладините од градов ќе работи на унапредување на работничките права

Унијата на независни автономни синдикати заедно со невладините организации од градов ќе работи на унапредување на работничките права. Денес беше потпишан меморандум за соработка со две невладини организации кои се претставници на етничките заедници на еѓипјаните и ромите од Охрид, а тоа се „Коалицијата на еѓипјани“ и „Подобар живот“. „На овој начин само работиме во насока на унапредување и заштита на уставно загарантираните на граѓаните на Република Македонија, со посебен акцент на еѓипјаните, како ранлив етникум во Република Македонија и во таа насока ние ќе ги продолжиме нашите активности...

Continue reading

Студентскиот пленум ќе маршира за права и слобода

Студентскиот пленум преку Фејсбук ги повика сите студенти утре да маршираат и да го изразат својот револт. Во дописот се вели: “Драги колеги и колешки,Студентскиот пленум не застана во борбата за исполнување на студентските барања и потреби. Перцепцијата дека во оваа држава студентските барања би биле слушнати во најмала рака е наивна. Ни треба плодна почва за да можеме да ги изреализираме студентските барања и за воопшто да можеме да се надеваме дека некогаш студентите во оваа држава ќе бидат задоволени. „Ни треба плодна почва за да можеме да ги изреализираме студентските барања и за...

Continue reading

1 maj

Први Mај со скара или со протест

  Денес е први Мај, меѓународен празник на трудот. За сите оние кои го заборавиле неговото значење да потсетиме дека овој ден е посветен на борбата за зачувување и унапредување на правата на работниците. Но, први Mај е и денот кога традиционално се оди на пикник и на скара. Граѓаните со свое мислење дали на ваков начин треба да се одбележи овој ден или пак треба да се излезе на протест. Охриѓани велат дека од година во година спласнува еуфоријата меѓу народот за одбележување на pрви Mај. Луѓето се помалку сакаат да зборуваат за неговото значење. Годинава во најголем дел изостана вообичаената...

Continue reading

Liberland има 200.000 пријави за државјанство

Седум квадратни километри, 200.000 пријави за државјанство и даноци кои не морате да се плаќаат, тоа е Liberland. Овие денови нема кој нема слушнато за Liberland – самопрогласената држава на Дунав помеѓу Србија и Хрватска. Претседателот е еуроскептик и доаѓа од Чешка, политичарот Vit Jedlicka, а официјален јазик е чешки и англиски. Како што вели господинот претседател оваа држава, која се простира на 7 квадратни километри, откако излегоа во јавност примиле околу 200.000 пријави за државјанство од целиот свет. Jedlicka вели дека во неговата држава многумина ја нудат својата стручност по прашањата...

Continue reading

strajk klimetica

„Штрајкот – декадентно право на работниците

Штрајкот како декадентно право на работниците. Вака беше насловен регионалниот семинар кој денес се одржа во хотел Климетица Охрид, во организација на  УНАСМ. Претседателот Слободан Антовски истакна дека неолибералната политика во Европа се обидува да го спречи штрајкот како едно од основните права на синдикатите, но пред неполн месец меѓународната конфедерација на синдикатите заедно со работодавачите на Европа успеаа да го задржат правото штрајк на работниците во Европа. „Тука имаше расправа од големи експерти, штрајкот како последен модел на одбрана на синдикатите при одредени права кога ги...

Continue reading

zem

Египќаните бараат јавно извинување од Мартин Протуѓер

Невладините организации кои се грижат за заштита на идентитетот, човечките и малцинските права на заедницата на Балканските Египќани во Македонија, не се изненадени но се згрозени од лицемерието и не-толеранцијата што се приметува кон припадниците на заедницата на Египќаните, од страна напоедини лица од врвот на ВМРО-ДПМНЕ, кои воедно се и најблиски соработници во кабинетот на актуелниот премиер на Р. Македонија,  коишто можат да се слушнат и видатод содржината на наводните прислушкувани разговори и смс- пораки од т.н. 21-ва бомба за „Вистината за Македонија“, објавени од страна на СДСМ во Охрид...

Continue reading

korupcija

Корупцијата во Македонија на петто место

Македонците ја препознаваат корупцијата дури и во посложени форми но не се решаваат да ја пријават. Граѓаните се сретнале со корупција во работата на локалните власти, лекарите, полицијата. Но сепак корупцијата во земјата не е на врвот на листат проблеми со кои се соочуваат граѓаните. Ова го покажува извештајот за проценка на корупцијата во Република Македонија  изработен од МЦМС. „Извештајот покажува дека корупцијата македонските граѓани ја сместуваат на петтото место како клучни проблеми со кој се соочува државата, после сиромаштијата невработеноста, ниските приходи, високите цени“ –...

Continue reading

logo

Кабелските оператори треба да ги обноват договорите со претплатниците

Задолжителна листа со телевизиските програми со уредени авторски права ќе мора да содржат претплатничките договори што ќе ги склучуваат кабелските оператори со корисниците, пренесува „Утрински весник“. Со новиот Правилник за општи услови што го усвои Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) на последната седница, операторите се обврзани да ги обноват договорите со претплатниците и во нив да ги наведат каналите. – Во моментот кога ќе потпишете претплатнички договор со некоја кабелска или со некој друг комерцијален провајдер тој се обврзува на листа на канали кон крајниот корисник, што...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top