Tag: права

Франција го казни Гугл поради непочитување на авторски права за вести

Американскиот технолошки гигант во текот на следните два месеци мора да достави предлози за тоа како ќе ги обесштети новинските агенции и другите медиуми за користење на нивните вести. Доколку не го стори тоа, се соочува со казни до 900.000 евра на ден. Медиумите АПИГ, СЕПМ и АФП го обвинуваат технолошкиот гигант дека не разговарал со нив со добра волја за да се најде заеднички јазик за надоместок за новинарските содржини на интернет, според неодамнешната директива на ЕУ. Случајот сам по себе се фокусира на тоа дали Гугл ги прекршил привремените наредби издадени од антимонополскиот орган, кој...

Continue reading

Претпоставки и коментари наместо да се праша втората страна

Серија различни текстови во прилог на иста видео снимка се појавија на повеќе дигитални медиуми, на кои заеднички именител им е констатирање и коментирање, со инсинуирање на вмешаноста на Радмина Шекеринска, актуелната министерка за одбрана и носистел на листата во Изборната единица број пет, од коалицијата „Можеме“. Серија различни текстови во прилог на иста видео снимка се појавија на повеќе дигитални медиуми, на кои заеднички именител им е констатирање и коментирање, со инсинуирање на вмешаноста на Радмина Шекеринска, актуелната министерка за одбрана и носистел на листата во Изборната единица...

Continue reading

Студентски парламент: Предлог законот за трансформација на УИНТ „Св.Апостол Павле“ целосно ги руши сите наши желби, права и идеали

Студентите апелираат до надлежните органи да им излезат во пресрет и, како што велат,  да не им кројат кобна судбина на 400 студенти со прифаќањето на овој предлог закон. Доколку не биде прифатено нивното барање за отфрлање на предлог законот информираат дека ќе бидат приморани да излезат на масовни протести. Студенти при Универзитетот за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство „Свети Апостол Павле“ од Охрид, денеска се собраа со цел да покажат дека се против предлог законот за измена и транформација на Универзитетот. Тие велат дека новото законско решение го прекршува нивното право  редовно...

Continue reading

Охриѓани денес се потпишуваа за поддршка на граѓанската повелба за реафирмирање на човековите права и слободи

Охриѓани денес се потпишуваа за поддршка на граѓанската повелба за реафирмирање на човековите права и слободи. Иницијативата за овој настан е на  Цивил Медиа од каде појаснуваат дека документот се заснова на политиките и практиките за заштита на човековите права и слободи, почнувајќи од универзалната декларација за човекови права. Граѓанската повелба за реафирмирање на човековите права и слободи денес претставена пред граѓаните на Охрид. Иницијативата за овој настан е на Цивил Медиа од каде појаснуваат дека оваа повелба е документ кој ја реафирмира потребата од подобрување на условите, во кои...

Continue reading

Обука за човекови права

Во нашата земја постои потреба да се подигне нивото на почитување на слободата на изразување. Точно за таа цел се спроведува „Обука на обучувачи – Слобода на изразување од чл.10 од Европската конвенција за човекови права“. Со оваа обука ќе им се помогне на домашните институции да можат да ги постигнат стандардите кои што се пропишани, а Македонија како членка мора да ги почитува.   Во тек е четиридневната обука на тема „Обука на обучувачи – Слобода на изразување од чл.10 од Европската конвенција за човекови права“. Претставниот на Советот на Европа, Борис Лазов рече дека на овој настан има 20...

Continue reading

Работодавачите се почесто ги кршат работничките права

Работодавачите се почесто  ги кршат работничките права Работниците како последна можност во заштитата на нивните синдикални права бараат помош од синдикатот. 16 работници побарале заштита на работничките  права преку Регионалното претставништво на синдикатот во Охрид. Во моментов општинскиот синдикат на ССМ има поднесено  16 приговори, 7 тужбени барања, 4 жалби, 5 пресуди до јавно обвинителство и 6 управни постапки по различни правни основи, информира Драган Цветкоски од регионалното  претставништо на ССМ. „Претежно се однесуваат за неисплатени плати, синдикални права, прекувремена работа....

Continue reading

Како до бесплатна правна помош доколку ни се повредени човековите права

Охриѓани денес имаа можност да се информираат како да добијат бесплатна правна помош доколку им бидат повредени човековите права. Отворена е и бесплатна телефонска линија каде сите граѓани кои сметаат дека им се нарушени основните човекови права можат да се јават и да побараат помош. Проектот е на УСАИД и  Македонското здружение на млади правници. Како до бесплатна правна помош доколку ни се повредени човековите права. Денес охриѓани имаа можност да се запознаат како да си помогнат доколку се најдат во ваква ситуација. Тимот на Проектот на УСАИД за заштита на човековите права заедно со лица...

Continue reading

Како до бесплатна правна помош доколку ни се повредени човековите права

Охриѓани денес имаа можност да се информираат како да добијат бесплатна правна помош доколку им бидат повредени човековите права. Отворена е и бесплатна телефонска линија каде сите граѓани кои сметаат дека им се нарушени основните човекови права можат да се јават и да побараат помош. Проектот е на УСАИД и  Македонското здружение на млади правници.   Како до бесплатна правна помош доколку ни се повредени човековите права. Денес охриѓани имаа можност да се запознаат како да си помогнат доколку се најдат во ваква ситуација. Тимот на Проектот на УСАИД за заштита на човековите права заедно со лица...

Continue reading

СИЕР ќе бара подобрување на работничките права

СИЕР  ќе бара подобрување на  работничките права. Македонските работници се на долното ниво според најниската плата  која ја земаат не само во Европа туку и во регионот. Ова од Охрид го кажа Пецо Ристески, претседателот на синдикатот на индустрија енергетика и рударство на Македонија,  на денешниот 16-ти Конгрес. Тој при тоа  најави подобрување на работничките права со 4-те резулоции кои  ќе испратат до политичарите  пред претстојните парламентарни избори. Мора да се договориме за повисока плата, кажа притоа Ристески. „Минималната плата да не е пониска од 200 до 300 евра. Погоре може да разговараме,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top