Tag: појавата

Појавата со питачењето по охридската чаршија е мошне сложен и комплексен проблем

 Центарот за социјални работи во координација со МВР постапува при регистрирање на случаи на питачење но тоа е само привремено решение. За лицата кои питачат потребно е системско решение, односно отстранување на причините за појавата преку помош и подобрување на условите за живот на тие лица.  Охрид како туристички центар е привлечен за луѓе и деца кои питаат по охридската чаршија, а не само за летување на домашни и странски туристи. Овие луѓе најчесто доаѓаат од други градови да заработат на лесен начин со питање, од битолски Бајро ,од скопска Шутка, а поретко од Штип и Велес, вели Илче Миштакоски,...

Continue reading

Поради појавата на шумски пожари воведена забрана за движење во шума и шумско земјиште

Поради појавата на шумски пожари а врз основа на член 57 став (3)  од Законот за шумите  („Сл.весник на РМ“ бр.64/09, 24/11, 53/11, 25/13, 79/13, 147/13, 43/14, 160/14, 33/15 ,44/15, 147/15, 7/16, и 39/16) се воведува забрана за движење во шума и шумско земјиште од 00:00 до 24:00 часот. Поради појавата на шумски пожари а врз основа на член 57 став (3) од Законот за шумите („Сл.весник на РМ“ бр.64/09, 24/11, 53/11, 25/13, 79/13, 147/13, 43/14, 160/14, 33/15 ,44/15, 147/15, 7/16, и 39/16) се воведува забрана за движење во шума и шумско земјиште од 00:00 до 24:00 часот. Забраната започнува да важи...

Continue reading

nafta

Човечки фактор најверојатно причина за појавата на нафтената дамка наспроти Инекс

По извршениот увид и земените мостри од водата и почвата од самото место, уште во текот на вчерашниот ден било констатирано дека дамката не претставува било каква опасност по луѓето и животната средина. Нафтената дамка која се појави во тревната површина во непосредна близина на хотелот Инекс Горица најверојатно е причинета од човечки фактор. До вакви индиции дошол тимот на Штабот за заштита и спасување при локалната самоуправа, а во кое тело делуваат претставници од СВР Охрид, Центарот за управување со кризи и јавните претпријатија од градов. По добиена информација од загрижени граѓани, тимот...

Continue reading

20 години од појавата на легендарниот Windows 95

Популарните Rolling Stones за прв пат допуштија нивна песна да се употреби во комерцијални цели Го нарекоа полноќно лудило – 24 август 1995, американските продавници за компјутери ги отворија своите врати со отчукувањето на полноќ за да ги пуштат илјадниците луѓе кои чекаа во редови за новиот оперативен систем на Microsoft, Windows 95.Лудилото Windows 95 беше заразно. Во првите седум дена се продадени седум милиони примероци, а до крајот на таа година 40 милиони.Microsoft со новиот систем го редефинира компјутерот од обичен производ во нешто што мораше да се има и се приближи отстварувањето...

Continue reading

listerija

Засилени контроли поради појавата на бактеријата листерија

Појавата на смртоносната бактерија листерија ги испаничи граѓаните.  Од Центарот за Јавно здравје од Охрид велат дека редовно го контролираат квалитетот на храната.  Агенцијата за храна пак, почнува со вонредни контроли во сите поголеми производствени погони за храна и магацини за чување и дистрибуција на храна, од каде ќе се земат примероци за анализа поради појавата на оваа бактерија. Граѓаните деновиве во паника поради појавата на смртоносната бактерија листерија од која за еден месец се заразија седум, а починаа три лица. Бактеријата може да ја има во месото и млекото, пастеризирано и непастеризирано,...

Continue reading

audio kaseta

Педесет години од појавата на аудио касетите

Пред 50 години на пазарот се појави првата аудио касета. Иако првата била наменета за снимање со диктафон, музичката индустрија го препознала потенцијалот, а аудио касетите какви што ги познаваме денес, станале омилен медиум меѓу младите. Аудио касетите за прв пат се појавиле во 1963 година, а масовното производство започнало година дена подоцна во Хановер, Германија. Меѓутоа, претходно снимената касета (“Musicassettes” или “MC”) во Европа се појавила дури во 1965 година.Сепак, најголема популарност касетата доживеа во 80-те, со појавувањето на “hi-fi” системот...

Continue reading

majstor

Градскиот пазар добива лифтинг

Ова е само дел од зафатите кои ги презема Јавното претпријатије „Градски пазар“ во рамките на своите финансиски можности се со цел да се доведат во ред површините од овој објект, на кои најитно им е потребна интревенција. Се разубавува градскиот пазар. Живка Ангелоска директорката на ЈП „Градски пазар“ вели дека ова е обид во рамките на нивната финансиска моќ, да санираат одредени површини од овој објект. Инаку неговиот запуштен изглед со годни беше тема на неброени прес конференции. „Сепак сметам дека премногу се користи таа кровна конструкција како некој изговор, но јас лично сметам дека...

Continue reading

soncanje

Вистини и лаги за кремите за сончање

Во рекламите сме бомбардирани со информации за ефектите од поединечни креми за сончање. Во рекламите сме бомбардирани со информации за ефектите од поединечни креми за сончање. Тврдат дека повеќето од нив се отпорни на вода, пот и ја штитат кожата од рак. Меѓутоа, на декларациите претежно има само невистини. На пример, некои од произведувачите на креми за сончање тврдат дека нудат водоотпорни средства и целодневна заштита. Сепак, американската Агенција за храна и лекови таквите реклами ги нарече “лажни“. Дејвид Ендрјуз од американската Работна група за зачувување на животната средина велат дека...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top