Tag: потрошувачката

Зголемена потрошувачката на вода за пиење во градскиот водовод

 ОД ЈП „Водовод“ апелираат рационално да се користи водата за да има доволно за сите граѓани. Најчесто се соочуваат со злопупотреби на водата од градскиот водоводен систем за полевање на бавчи и  полнење на базени. Потрошувачката на вода за пиење од градскиот водовод е зголемена. Тоа е резултат на зголемениот број на гости во градот, но и на расипничкото трошење на водата со полевање на бавчи и полнење на базени. Во текот на летната сезона се случува жителите од повисоките делови од градот, висококатниците и приградските населби да имаат намален притисок на вода за пиење од водоводниот систем,...

Continue reading

Потрошувачката корпа за септември околу 500 евра

Во септември вредноста на потрошувачката корпа е повисока за 0,32% во однос на август Потрошувачката кошница во септември изнесувала 32.263 денари за едно четиричлено семејство, пресмета Сојузот на синдикати на Македонија. Најмногу од парите или 13.345 денари се трошат за храна и за пијалоци, потоа за комуналии и опрема за домот и за одржување, за кои се издвојуваат 10.468 денари. За хигиена се потребни 2.272 денари, за превоз 2.339 денари, а за обувки и за облека 2.087 денари. Од вкупните средства во потрошувачката кошница за културни активности се трошат 1.070 денари, а за одржување на здравјето...

Continue reading

zivotni trosoci

Потрошувачката кошничка се попразна

Мали плати, скапи производи, голема невработеност. Наместо полни колички и кошнички за пазарање, граѓаните се попразни излегуваат од маркетите, и во кесите и во својот џеб. Мали плати, скапи производи, голема невработеност. Се чини пазарењето по маркети или зелени пазари и маалски продавници станува се потешко и потешко. Се повеќе граѓаните излегуваат од дуќаните носејќи го чувството дека потрошиле многу, а дома си заминуваат со само неколку производи кои на прсти може да се избројат. Ретко може да се видат или пак малкумина се тие кои пазарат еднаш месечно застанувајќи пред касата со полни...

Continue reading

Револуционерен туш кој ја намалува потрошувачката на вода за 70%

Системот Nebia покрива 10 пати повеќе површина од традиционалниот туш а троши 70% помалку вода Директорот на Apple, Tim Cock и претседателот на Alphabet, Eric Schmidt се на чело на двете најголеми сопернички компании, но тие двајца сепак имаат нешто заедночко. Cock и Schmidt ги здружија силите и дале финансиска поддршка на Nebia eko-frendly тушот кој ја распрскува водата во вид на магла и на тој начин драстично ја намалува потрошувачката на вода.По петогодишна работа, производот кој ја содржи главата на тушот и преносниот рачен дел, своето место го најде и на Kickstarter каде за само осум часа...

Continue reading

potrosuvacka kosnica

Охриѓани тешко врзуваат крај со крај со месечна плата

Охриѓани тешко врзуваат крај со крај со нивните месечни примања. Велат дека реалноста е многу посурова од она што секојдневно се пласира преку јавните гласила како информации за просечна плата на ниво на државата и движењето на цените на мало. 522 евра или 32 143 денари му биле потребни на едно четиричлено семејство за да го преживее првиот месец од 2015 та година. Најголем дел од семејниот буџет граѓаните трошат за исхрана и за подмирување на трошоците за домување и комуналии. Ова го покажуваат  новите податоци за Потрошувачката кошница, што ги објавува Сојузот на синдикати на Македонија. Четиричлено...

Continue reading

И телевизорите на удар на Европската унија

Нови стандарди за енергетска ефикасност и за телевизорите Новите барања за енергетска ефикасност за телевизорите ќе важат и за компјутерските монитори, кои сѐ повеќе се користат за гледање на тв програми, а подоцна ќе бидат воведени и за другите апарати за домаќинство. Благодарение на овие нови прописи во Брисел очекуваат дека потрошувачите ќе плаќаат околу осум милијарди евра помалку на сметките за струја. Во Европската унија, спрема податоците за 2011 година, се продаваат повеќе од 60 милиони телевизори и околу 16,5 милиони монитори за компјутери. Откако се донесоа слични прописи за правосмукалките...

Continue reading

merenje

Се мери енергетската ефикасност во четири општини од Југозападниот плански регион

Започнаа активностите за мерење на енергетската ефикасност на четири објекти во исто толку општини што му припаѓаат на Југозападниот плански регион за кои скопската фирма „Делта проект“ ќе изготви техничка документација која ќе послужи како основа за барање дополнителни средства за решавање на проблемите со губитоците на енергијата. Започнаа активностите за мерење на енергетската ефикасност на четири објекти во исто толку општини што му припаѓаат на Југозападниот плански регион за кои скопската фирма „Делта проект“ ќе изготви техничка документација која ќе послужи како основа за барање дополнителни...

Continue reading

Еве што кријат производителите на автомобили

Интересни резултати од истражувањето Интерсни резултати покажало новото истражување кое го спровело меѓународниот совет за чист транспорт (ICCT). “Сите податоци потврдуваат дека континуирано расте јазот помеѓу податоците за потрошувачката на гориво која ја даваат производителите и вистинската потрошувачка”, рекол лидерот на европската филијала на ICCT за германскиот весник Der Spiegel. ICCT анализирал податоци, користејќи ги водечките европски портали, на повеќе од 500.000 возила кои се движат по европските патишта. Анализата на податоците на популарната германска страница spritmonitor.de покажала...

Continue reading

baner

„Макпетрол“ им помага на граѓните

„Макпетрол“ со кампања, во која ги советуваат возачите, како значително да ја намалат потрошувачката на гориво, а воедно и да ја зачуваат животната околина. Кога девојката му се пожалила на своето момче дека одамна не ја одвел на некое скапо место, тој и рекол дека ќе ја одведе, на бензинска пумпа. Ова е само една од големиот број шеги кои од мака си ги кажуваа возачите поради зачестените зголемувања на цените на бензините. Затоа, „Макпетрол“од неодамна започна со кампања со која сака да им помогне на своите потрошувачи. Тие денеска на возачите им делеа совети како да постигнат енергетска ефикасност...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top