Tag: порибено

ribi

Охридското езеро порибено со ендемичниот вид на пастрмка

Охридското езеро порибено со ендемичниот вид на пастрмка. Во водите на Охридското езеро на локалитетот Вирче беа пуштени 300.000 парчина пастрмка. За оваа намена министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство издвоило средства во висина од  7, 5 милиони денари.  На порубувањето присуствуваше и  ресорниот министер Михаил Цветков  кој при тоа кажа дека мерки за пооглема заштита на рибниот фонд  се потребни и од албанската страна. „ Албанската  страна презема активности но се доста зад нас. Немаат уредено управување со рибниот фонд во Охридското езеро. Имав средба со албанскиот министер...

Continue reading

pastrmka

Охридското езеро порибено со сто илјади нови парчиња од ендемичната охридска пастрмка

Според концесионерот на езерото, Ристе Танасоски, собраната икра за вештачкиот мрест е добар индикатор дека нивото на пастрмката се движи во вистински правец. Охридското езеро денес си доби нов подмладок од ендемичната охридска пастрмка. Вештачкиот мрест беше спроведен како координирана акција помеѓу јавната научна установа „Хидробиолошки завод“ од Охрид и стопанскиот концесионер на езерото „Пастрмка 2012“, а во соработка и со подршка од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Според концесионерот Ристе Танасоски, од „Пастрмка 2012“, нивото на собраната икра за вештачкиот...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad