Механизмот „Антикитера“

AntikiteraНа почетокот на 20 век, нуркачи во потрага по сунѓери во областа Антикитера, помеѓу Крит и Грција наишле на едно од најинтересните откритија кое светот ги има видено –Механизмот Антикитера.

Откриени вулкани што исфрлаат мраз

vulkani na TitanВселенското летало на НАСА “Кацини“ на Титан регистрирала формации кои исфрлале мраз.

Планетите како Земјата се исклучок

Земјата како планета можеби сепак не е единствена во вселената. Досега се откриени над стотина планети кои кружат околу некои други ѕвезди.