Tag: листерија

listerija

Нема место за паника поради бактеријата листерија, велат од ЦЗЈЗ

Едно лице од Охрид заразено од бактеријата листерија. Од Центарот за јавно здравје велат дека нема место за паника. Оваа бактерија не е нешто ново,  ја има насекаде во природата и во почвата и таа лесно може да се намножи и во овошјето и во зеленчукот.  Посебно проблеми се јавуваат во летниот период кога температурите се повисоки а храната е поподложна на расипување. Во Охрид засега е регистриран еден случај на пациент кај кого лабораториски е потврдено присуство на бактеријата листерија, велат од Центарот за јавно здравје. Станува збор за повозрасна жена која по лекувањето во Скопје, е пуштена...

Continue reading

listerija

Засилени контроли поради појавата на бактеријата листерија

Појавата на смртоносната бактерија листерија ги испаничи граѓаните.  Од Центарот за Јавно здравје од Охрид велат дека редовно го контролираат квалитетот на храната.  Агенцијата за храна пак, почнува со вонредни контроли во сите поголеми производствени погони за храна и магацини за чување и дистрибуција на храна, од каде ќе се земат примероци за анализа поради појавата на оваа бактерија. Граѓаните деновиве во паника поради појавата на смртоносната бактерија листерија од која за еден месец се заразија седум, а починаа три лица. Бактеријата може да ја има во месото и млекото, пастеризирано и непастеризирано,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top