Tag: крст

биста

Денес се одбележува Светскиот ден на Црвениот крст

Намалувања и спречување на страдањата на луѓето- и понатаму единствена цел на Црвениот крст. Намалувања и спречување на страдањата на луѓето- и понатаму единствена цел на Црвениот крст. „Тука сме да им помогнеме на сите на кои помошта им е неопходн“, велат волонтерите од општинскиот Црвен крст. „ Наша цел и понатаму ќе биде намалувањето и спречувањето на страдањата на луѓето“ , потенцираат од оваа хуманитарна организација. 8- ми мај, денот кога во 1828 година е роден големиот хуманист и основоположник на идејата за работењето на Црвениот крст, Анри Динан, се одбележува како Светски ден на Црвениот...

Continue reading

logo

За најдобрите крводарители

Перманентна работа за промовирање и унапредување на крводарителството на територијата на оптините Охрид и Дебарца е заложба која Црвен крст Охрид ја поставува на високо рамниште. Перманентна работа за промовирање и унапредување на крводарителството на територијата на оптините Охрид и Дебарца е заложба која Црвен крст Охрид ја поставува на високо рамниште. Потребите од крв и крвни продукти за задоволување на потребите на здравствените установи во нашиот град бараат постојана ангажираност на активистите на Црвен крст и службите за трансфузиологија во текот на целата година.Преку соодветна програма...

Continue reading

logo

64 години Црвен крст на Република Македонија

Црвениот крст на Република Македонија денеска ја прославува 64. годишнина од своето формирање. По повод Денот на формирањето на Црвениот крст и Денот на крводарителите денеска во Скопје ќе се одржи свечена седница на Собранието на Црвениот крст. Според најавите, на седницата ќе бидат доделени признанија за 14-те општински организации на Црвениот крст – Крушево, Виница, Штип, Велес, Охрид, Центар, Делчево, Крива Паланка, Свети Николе, Дебар, Кавадарци, Пробиштип, Валандово и Битола, кои го исполниле планот за крводарителство во 2008 година и награда за најуспешната општинска организација на Црвен...

Continue reading

vezba

Охридскиот Црвен Крст во акција

Со пешачење до Велестово ќе се одбележи  неделата за борба против срцево-садовите заболувања. Срцево-садовите заболувања во Макединија, како и во светот се водечка причина за смртност, но и за намалување на квалитот на животот. За да се намалат ризик факторите за овие заболувања лекарите препорачуваат правилен начин и стил на живеење кој треба да започне од најмала возараст предупредува д-р Марија Зимбова, од охридскиот  Завод за кардиологија. Лекарите во здравите навики ги препорачуваат правилната исхрана, непушењето, контрола на крвниот притисок и дијабетесот како и  редовната физичка активност....

Continue reading

vezba

Меѓународниот Црвен крст одржа вежба во околината на Охрид

Прогласена е кризна состојба поради катастрофалната поплава која го зафати југоисточниот дел од Македонија- беше дел од сценариото. Прогласена е кризна состојба поради катастрофалната поплава која го зафати југоисточниот дел од Македонија- беше дел од сценариото. Со брифинг- состанок на претставници на Меѓународниот Црвен крст и Кризниот штаб, започна вежбата за случена елементарна непогода. Според одредено сценарио, активностите беа реализирани во околината на општина Охрид. Се дејствуваше онака како што би се дејствувало во време на катастрофална поплава. Претставниците на меѓународниот Црвен...

Continue reading

Mitko Topencarov

Митко Топејнчаров по четврт пат го фати чесниот крст

Топенчаров беше најсреќниот од над 1.000- те капачи кои запливаа во студените езерски води. Не ја открива тајната- како да се биде најумешен и да се извлече крстот од езерото. Топенчаров беше најсреќниот од над 1.000- те капачи кои запливаа во студените езерски води. Не ја открива тајната- како да се биде најумешен и да се извлече крстот од езерото. Над 20.000 верници и гости од соседните земји  присуствуваа на чинот на фрлањето на светиот крст во водите на охридското езеро. Манифестацијата започна во 9 часот со културно- уметничка програма и топла ракија која бесплатно се делеше на повеќе пунктови....

Continue reading

logo

Успешна 2008 година за Црвениот крст од Охрид

Од Општинскиот Црвен крст се задоволни од реализираното во 2008. Им пруживме помош на сите на кои таа им беше потребна, велат од оваа хуманитарна организација. Од Општинскиот Црвен крст се задоволни од реализираното во 2008. Им пруживме помош на сите на кои таа им беше потребна, велат од оваа хуманитарна организација. Тука сме да им пружиме помош на сите на кои таа им е потребна, велат од општинскиот Црвен крст.Задоволни сме од реализираното во 2008. им помогнавме на многу семејства, а реализиравме и неколку значајни проекти, рече првиот човек на оваа хуманитарна организација, Сашо Точков. За...

Continue reading

krst

Средба на градоначалникот и иницијаторите за поставување икона на спорниот паркинг плац

Kажа дека  не завзема ничиjа страна и оти не сака да дојде до инциденти. Иницијаторите за поставување на иконата на Св.Богородица кај спорниот паркинг плац кај Адмирал седнаа на маса со градоначалникот Рамиз Мерко. Сакаа лично да се уверат дали под негова директива настана вчерашното недоразбирање за отстранување на верското обележје. Стружани му потенцираа на градоначалникот оти иконата е поставена на соодветно место и тука  треба да остане. „Ние не одлучуваме дали ќе остане иконата, за тоа решаваат сите православни стружани и нивниот став е таа тука да остане по секоја цена“-вели Маријан Деребан. Градоначалникот...

Continue reading

paketi

Црвениот крст ќе подели над 500 пакети со прехрамбени производи за социјалните случаи во градов

Во неделата за борба против гладта, Црвениот крст ќе подели хуманитарни пакети, а по повод трагичната смрт на Тоше Проевски организира хепенинг. Во неделата за борба против гладта, Црвениот крст ќе подели хуманитарни пакети, а по повод трагичната смрт на Тоше Проевски организира хепенинг. Над 500 пакети со прехрамбени производи ќе им бидат поделени на гладните во Охрид. Црвениот крст заедно со повеќе институции, маркети и поединци од градов барем на кратко, на загрозените семејства ќе им го решат овој голем  материјален проблен. На овој начин Црвениот крст ќе ја одбележи неделата на гладните...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top