Tag: корени

„ Завој, корени, стебла и обичаи“ е монографија за народното битие од охридското село

„ Завој, корени, стебла и обичаи“ е монографија за народното битие од ова охридско село. Авторот Ѓорѓи Трпчески од заборав ги зачувал историските податоци за населбата, жителите и обичаите. Станува збор за прво, подетално пишано дело за селото Завој кое ќе биде основа за следните истражувања на идните генерации. Промовирана монографијата „ Завој , корени, стебла и обичаи“ од авторот Ѓорги Трпчески. Делото содржи етнолошки податоци за охридското село и за неговите жители. Завој е оддалечено на 22 км од градот и е сместено на падините на планината Бигла на 1000 метри надморска висина. Авторот...

Continue reading

maika

Позната шпанска музичарка со македонски корени смета дека природните убавини на Охрид треба да останат недопрени

Вели дека иако пред неколку години ги открила своите корени, Македонија и Охрид ги чувствува неопишливо свои. Она што неа ја привлекло при првата посета на Македонија и Охрид се токму дивината, природата и карактерот на местата. Ова е Маика Маковски, во Охрид и земјава малку позната, но во Шпанија сериозна и позната музичарка со долгогодишна кариера. Со Македонија ја поврзува долга приказна и корени кои пред само три години ги открила. Таа е половина Македонка, по потекло од Буково. Вели дека Охрид го памети по неверојатните природни убавини, недопрената дивина, уникатноста на местото. Кога...

Continue reading

Празноверие на кое многумина веруваат

Зошто се плашиме од петок 13, односно од бројот 13 Потковицата носи среќа, станување на лева нога носи несреќа, отворање чадор дома исто така не е добро, се само некои од празноверијата кои во поголема или помала мерка влијаат на животот, а во нив спаѓа и петок 13-ти, односно бројот 13. Негативните конотации кои ги поврзуваме со бројот 13 влечат објаснувања од неколку теории. Една од нив влече корени од хритијанската традиција. Апостолот Јуда, кој го предал Исус, бил тринаесетти на Последната вечера. Стравот од бројот 13 влече корени и од еден норвешки народен мит. Имено, 12 богови во Валхали...

Continue reading

мост

Како природата гради мостови

Последните сто години, жителите на две мали индонесиски села во Западна Суматра користат 30-метарски мост од поврзани корени од две дрвја лоцирани на секоја страна од една река за да се посетуваат меѓусебно. Последните сто години, жителите на две мали индонесиски села во Западна Суматра користат 30-метарски мост од поврзани корени од две дрвја лоцирани на секоја страна од една река за да се посетуваат меѓусебно. Денес, природното чудо е наречено „Џембатан Акар“ и претставува популарна туристичка атракција. Според локалните жители, неверојатните корени од дрвјата биле создадени во 1890 година,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad