Засилени контроли поради појавата на бактеријата листерија

listerijaПојавата на смртоносната бактерија листерија ги испаничи граѓаните.  Од Центарот за Јавно здравје од Охрид велат дека редовно го контролираат квалитетот на храната.  Агенцијата за храна пак, почнува со вонредни контроли во сите поголеми производствени погони за храна и магацини за чување и дистрибуција на храна, од каде ќе се земат примероци за анализа поради појавата на оваа бактерија.

Живите води низ Охрид исправни за пиење

fontaniЖивите води или артешките бунари кои ги има на околу 30 -тина локации низ Охрид се исправни за пиење.