Tag: им

Судската служба најави порадикални дејствија доколку не им се исполнат нивните барања

Платите на обвинителите, обвинителските службеници, судиите ќе се зголемат, но не и на судската служба. Заради нееднаквиот третман на извршната и судската власт кон судските службеници како и неопходноста од измена на Законот за судска служба, од Здружението на судска администрација на Р Македонија најавуваат радикални мерки доколку и тие не ги добијат своите побарувања за кои и минатата година беа организирани штрајкови. Претседателот здружението, Борче Мирчески истакна дека и овој пат ќе се обидат да преговараат со судскиот буџетски Совет, со претседателот на Врховен Суд и со министерот за...

Continue reading

Средношколците од „Ванчо Питошески“ им го честитаа 8-ми март на жените пензионерки Охрид и Дебрца

  Средношколците од Ванчо Питошески им приредија слатко изнендување на охридските пензионерки. Во просторите на Здружението на пензионери од Охрид и Дебрца дојдоа да им го честитаат 8 ми март Денот на Жената, а при тоа им донесоа подароци, рачно изработени цвеќиња и слатки приготвени во училишната кујна. „Подготвивме и рачно изработивме цвеќе од украсна хартија и благи кои ги готвеа учениците од насоката слаткари и готвачи. Учествуваа ученици од целото училиште сите бевме вклучени во активностите. Ги изработивме со задоволство затоа што знаеме дека ова ќе предизвика насмевка на нивните лица“,...

Continue reading

Студената зима им ги изгоре дрвата на граѓаните

Студената зима им ги изгоре дрвата на граѓаните. Голем дел од нив се жалат дека речиси веќе и да немаат дрва за огрев. Посебно се загрижени пензионерите. Прашуваат дали оние кои се снабдија со дрва преку Здружението на пензионери од Охрид и Дебрца ќе можат повторно да нарачаат бидејќи на ваков начин дадена им е можност дрвата да ги плаќаат на рати, а тоа е големо олеснување за нивниот буџет. Сега преку здружението не може да се нарачаат дрва. Ние веќе запишуваме заинтересирани кои сакаат да купат дрва на рати, но тие ќе ги добијат дури на есен. Сите кои имаат потреба од дополнителна количина...

Continue reading

Општина Охрид со 300 000 ден. ќе им помага на поплавените

Денес се одржа педесет и осмата вонредна седница на Советот на општина Охрид, по предлог на Координаторот на советничката група „Сојуз на иднината“ со единствена точка на дневен ред, Предлог Одлука за спроведување мерки и активности за помош на загрозените семејства и институции погодени од поплавите. На седницата беше искажано сочуство за загинатите во поплавите кои пред два дена го зафатија скопскиот регион, а градоначалникот Никола Бакрачески рече дека изминативе два дена бил во постојана комуникација со Кризниот Штаб, со надлежните во ресорните министерства и со градоначалникот на град Скопје,...

Continue reading

На станарите од зградата на улицата „Лазо Трпоски“ бр. 55 им прокиснува

На станарите од зградата на улицата „Лазо Трпоски“ бр. 55 кои живеат на петтиот кат, при секои пообилни врнежи од дожд им прокиснува. Оваа ситуација започнала во месец мај кога тројцата доверители ја отвориле едната страна од чатијата кадешто треба да се гради поткровјето. Отворија горе на таванот бидејќи имаат клуч од вратата на чатијата и изградија баџа и ја оставија отворена. Ние ги замоливме што побрзо да ја затворат зошто беше најавено дека ќе има дожд, но тие не не сфатија сериозно. Ставија некои најлони кои  ги издува ветрот, а вчера пак ставија ламарини. Сношти беше страшно. Ламарините...

Continue reading

daunov sindrom

На лицата со Даунов синдром не им треба сожалување туку прифаќање од општеството

Разбирање наместо предрасуди, прифаќање наместо сожалување и создавање на заедничко општество, градење на заедничка иднина. Ова е Игор Шајноски. Тој има 27 години и нема никаков недостаток, напротив тој има нешто плус, нешто повеќе. Тој има три генетски копии на 21от хромозом, наместо вообичаените две. Со оваа генетска мутација, Игор е носител на Дауновиот синдром. Но тука завршуваат сите разлики. Игор секое утро се буди во 6 часот и 30 минути, за веќе во 7 часот да тргне од родното Радожда до Струга, за оттука да се качи на службеното комбе кое ќе го однесе во фабриката „Ѓоршулески компани“,...

Continue reading

spasov

Спасовски: На РМ и на МВР не им е потребен сензационализам

Оливер Спасовски  министерот  за внатрешни работи ја посети полициската станица во Струга. Посетата беше со цел да се запознае со проблемите на терен за да се подобрат состојбите. Спасовски кажа дека безбеднсоата состојба во земјава и во Струга е стабилна. Во општина Струга има  намалување на нивото на криминалитет. „ Оценката според брифингот од вработените од срдбата е дека има намалено ниво на криминалитети зголемување на ефиксаноат од јануари овв година.  Тој тренд ќе се негува во соработка со граѓаните и полицијата“, напомна Спасовски.   Министерот Спасовски   даде одговор и на новинарски...

Continue reading

ТЛЕР бара начин како да им помогне на станоиздавачите од мал обем

Секторот за локален економски развој бара начин како да им помогне на станоиздавачите од мал обем поради проблемот кој се јави по имплементацијата на Законот за угостителска дејност со кој се оневозможени да издаваат решенија или да им ги продолжат старите решенија на сите станоиздавачи во колективните станбени згради, односно оние кои се наоѓаат под еден покрив. Неодамна ТЛЕР организираше јавна расправа на која беа присутни и хотелиери и приватни станоиздавачи и законодавците. На јавната расправа биле донесени неколку заклучоци, а пред се целта била да се изнајде компромисно решение со кое...

Continue reading

На охридските таксисти им е „тесно“, бидејќи сакаат да се паркираат во центар

Многу лиценци за такси, а малку паркинг простор. Охридските таксисти со забелешка до надлежните дека во Охрид се издаваат повеќе од потребното лиценци на такси возачите, без Локалната самоуправа да обезбеди доволно паркинг места наменети за нив. Тие не сакаа да коментираат пред камерата на ТВМ. Портпаролот  на Секторот за комунални дејности сообраќај и улици Љупчо Танески информира дека имале издадено 300 изводи од лиценци за вршење авто такси превоз, и смета дека во Охрид има доволно паркинг места, но проблем било што охридските таксисти ги посакувале само атрактивните локации, а такви имало...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top