Tag: им

rabotnici

За некого празник, за некого делник

Работата за празник мора да се плати со празнична повисока дневница. Работодавачите задолжително да им исплатат паричен надомест на работниците кои ќе бидат ангажирани за време на денот на независноста и на верскиот празник Бајрам, побара Министертсвото за труд и социјална политика. Им порача да внимаваат да не ги надминат дозволените прекувремени работни часови и најави засилен надзор по фирмите. Онаму каде ќе утврдат непочитување на Законот ќе следат парични казни од 7 и 15 илјади евра.Нема санкции за оние кои ќе ги спојат празниците со викендот. Личен избор на работодавачот е дали и петокот...

Continue reading

Spaska Mitrova

Спаска доби отказ од работа во Блегоевград

Спаска Митрова не успеа да се скраси ни во Бугарија. Само по неколку недели вработена како учителка доби отказ. По само неколку недели  вработена како учителка по англиски јазик во школото “Александар” во Благоевград, со нејзината неодговорност не успеа да ја задржи работата пренесуваат бугарските медиуми. Барала премногу слободни денови. Понеделник и петок да не работи, но и постојано барала замена- изјавуваат нејзините колеги , па децата на крај не сакале таа да работи со нив. Митрова во ова училште беше повикана од самиот директор , кој е лидер на партијата ГЕРБ .Тој вели дека...

Continue reading

pushenje

Пуши и пиј… За добро на Русија!

Рускиот министер за финансии на чуден начин им предложи на граѓаните како да придонесат за подобрување на економијата во земјата. Рускиот министер за финансии на чуден начин им предложи на граѓаните како да придонесат за подобрување на економијата во земјата. Иако вообичено политичарите им укажуваат на граѓаните да живеат поздрав живот, министерот Алексеи Кудрин смета дека Русите треба да конзумираат повеќе алкохол и цигари. “Ако пушите една кутија цигари дневно тоа значи дека придонесувате повеќе да се решат општествените проблеми. Луѓето треба да сфатат дека оние кои пијат и пушат прават...

Continue reading

znaci

Заврши летниот режим на сообраќај

Претпладнево беа отстранети сообраќајните знаци кои ги информираа граѓаните и гостите за правецот на движење во летниот период. Отстранети беа и конусите на кружниот ток, од нив ќе останат само на ул. Јане Санданески. Со почетокот на месец септември, заврши летниот режим на сообраќај. Ова сообраќајно решение кое го донесе советот на град Охрид, во функција беше од 1 јули, па се до вчера. Денеска беа извадени сообраќајните знаци кои на моторните возила им го укажуваа правецот на движење во текот на летниот период.Покрај сообраќајните знаци, беа извадени и дел од конусите кои во голема мерка...

Continue reading

Македонија несмее да им излези во пресрет на Албанските власти

Испустот на реката Црн Дрим кај Струга во никој случај целосно нетреба да биде затворен, велат експертите. Од Билатералниот комитет за заштита на Охридското езеро, повикуваат двете страни најитно да го ревидираат договорот од 1956 година.Македонија не смее да дозволи целосно да биде затворен испустот на реката Црн Дрим кај Струга, како што тоа деновиве го бараат властите во Албанија, велат експертите. „ Со природните законитости човекот несмее да си игра и треба да биде внимателен. Состојбата со Охридскотот езро во моментов не е загрижувачка, но тоа не значи дека во иднина ако продолжат периоди...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top