Tag: земат

vino

Викенд на вино и сирење во Охрид

Фестивалот„Вино и сирење“ викендов ќе се одржи на плоштадот кај Чинарот. Тој ќе има регионален карактер и учество ќе земат производители на вино и сирење и од другите општини од Македонија, како и од Корча, Албанија. Предвиден е и настап на охридски рок групи кои ќе ги забавуват гостите. Викенд на вино и сирење во Охрид. После петгодишна пауза дегустаторско-продажната манифестација „Вино и сирење“ повторно ќе се одржи. Овојпат таа ќе има регионален карактер, па учество ќе земат производители на вино и сирење и од другите општини од Македонија, како и од Корча, Албанија. Производите ќе бидат...

Continue reading

listerija

Засилени контроли поради појавата на бактеријата листерија

Појавата на смртоносната бактерија листерија ги испаничи граѓаните.  Од Центарот за Јавно здравје од Охрид велат дека редовно го контролираат квалитетот на храната.  Агенцијата за храна пак, почнува со вонредни контроли во сите поголеми производствени погони за храна и магацини за чување и дистрибуција на храна, од каде ќе се земат примероци за анализа поради појавата на оваа бактерија. Граѓаните деновиве во паника поради појавата на смртоносната бактерија листерија од која за еден месец се заразија седум, а починаа три лица. Бактеријата може да ја има во месото и млекото, пастеризирано и непастеризирано,...

Continue reading

Итна експедиција поради дупка во Земјата

Мистерија на полуостровот Jamal На полуостровот Jamal се појавила 79 метри широка дупка, а руските научници организирале итна експедиција која треба да пристигне во Сибир и да ја истражи мистериозната дупка која одеднаш се појавила во тој дел на земјата. Како што пишува Daily Mail, на полуостровот Jamal се отворила 79 метри широка дупка, а причините за тоа сеуште не се знаат. Веќе се појавиле теории на заговор спрема кои тврдат дека причината е НЛО. Сепак, повеќе веројатно е дека причина за отворање на дупката е глобалното затоплување поради кое гасот пробил на површината и предизвикал експлозија. Некои...

Continue reading

konferencija

Со квалитетно образование и соодветна пракса до развој на туризмот

Само со квалитетно образование и соодветна пркса ќе го развиеме туризмот во државава, велат туризмолозите.   Симбиоза на науката и праксата. Тоа е формулата за развој на туризмот и туристичкото стопанство, велат стручњаците. Во последните десет години се повеќе се работи на зголемување на предметите со практичен дел на факултетите за туризам. Охридскиот факултет за туризам и угостителство обучува стручен кадар кој веднаш по завршувањето на студиите може дасе вклучи во туристичкото стопанство, вели Сашо Коруновски, деканот на ФТУ. Врската помеѓу факултетите, хотелиерите, ресторатерите и сите...

Continue reading

strelci

Охридските стрелци се подготвуваат за европското првенство

На крај на месц јули од 29 до 14 август во Белград се одржува европско првенство во гаѓање со малокалибарна пушка. На овој натпревар учество ќе земат пет наш стрелци доколку остварат норма. На крај на месц јули од 29 до 14 август во Белград се одржува европско првенство во гаѓање со малокалибарна пушка. На овој натпревар учество ќе земат пет наш стрелци доколку остварат норма. „ Тоа се Нина Балабан, Шишкоски Михаил, Здравески Горан , Гоџоска Верица и Апостолоски Бобан. Подготовките ќе течат овој месец до крајов на јуни кој ќе успее да обезбеди 570 круга и покрај тоа што федерација нема да може...

Continue reading

pres

„Единство во различноста“ низ фотографскиот објектив

Локалната агенција за развој од Струга организира Конкурс на тема „Единство во различноста“ на кој можат да земат учество сите професионални или аматерски фотографи. Локалната агенција за развој од Струга организира Конкурс на тема „Единство во различноста“ на кој можат да земат учество сите професионални или аматерски фотографи. „Темата на фото конкурсот има за цел да направи паралели помеѓу обичаите, традицииите и секојдневието во Струга и Струшко, со акцент на етничкиот диверзитет и културната слоевитост на регионот“, вели Ирина Мартиноска – волонтер ЛДА. На истата тема „Единство во различноста“...

Continue reading

denari

Плата можат да земат над 100 илјади работници

Управата за јавни приходи (УЈП), која работеше и во текот на викендот, обработила околу 25 илјади пресметки за плата според новиот систем „цела плата“, што значи дека денеска плата можат да земат над 100 илјади работници. Управата за јавни приходи (УЈП), која работеше и во текот на викендот, обработила околу 25 илјади пресметки за плата според новиот систем „цела плата“, што значи дека денеска плата можат да земат над 100 илјади работници. Рокот за поднесување на пресметките за плата во УЈП истекува во вторник, а краен рок за исплата на јануарската плата е 15 февруари. Во Македонија има регистрирано...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top