Ознака: Египќани

ОДБЕЛЕЖАНА 20-ГОДИШНИНАТА ОД ПРВИОТ КОНГРЕС НА СОЈУЗОТ НА БАЛКАНСКИТЕ ЕГИПЌАНИ

Post Views: 0 Дваесет годишнината од оддржувањето на Првиот конгрес на Сојузот на балканските Египќани, свечено беше одбележана денес во големата сала на општина Охрид. На свеченоста на која присуствуваа и гости од здруженијата на египќаните од Албанија и Косово, беше истакнато дека продолжува процесот за целосна еманципација на Балканските Египќани и нивно равноправно учество во  политичкиот и јавниот живот во земјите во кои живеат. Градоначалникот Јован Стојаноски, обраќајќи се пред присутните, им го честита јубилејот и истакна дека нивната етничка заедница е конструктивен...

Continue reading

Одбележан 24 јуни Денот на Балканските египќани.

Post Views: 0 Одбележан 24 јуни денот на Балканските Египќани. На прославата присуствуваше и министерот за култура Роберт Алаѓозоски. При тоа министерот кажа дека определба на новата Влада е да гради едно општество за сите, еднаквост во правата и можностите на сите заедници. „Во областа на културата ќе дејствуваме во правец на децентрализација на културно развивање на можностите да допре до секој граѓанин без оглед на припадноста и местото на живеење. Создаваме нови можности за вистинско и успешно унапредување на културата на сите заедници. Со особена грижа на оние заедници...

Continue reading

piramidi

„Lego“ техниката користена за изградба на египетските пирамиди

Post Views: 0 Изградбата на пирамидите со помош на технологиите со кои што древните Египќани располагале и понатаму останува мистерија која што не престанува да ги мачи експертите, но и да ја освојува фантазијата на неискусните трагачи по вистината од историјата. Имено, со векови се веруваше дека Египќаните ги граделе пирамидите со помош на рампа, што значи дека милиони блокови морале да бидат кревани преку стрмните страни на пирамидите, меѓутоа еден британски инженер сега тврди дека тоа било сосема невозможно, односно дека пирамидите најверојатно се градени однатре кон...

Continue reading

Танасовден го слават и Балканските Египќани

Post Views: 0   Верскиот празник Св. Атанасиј Велики покрај православните христијани го слават и Балканските Египќани. Овој светец се смета дека е еден од најпознатите светци во христијанската религија, а Господ Бог му предодредил тој да се бори против мразот и студот. Околу симболиката зошто овој светец го слават и припадниците на заедницата на Балканските Египќани, за ТВМ открива хроничарот м-р Димитар Смилески. Тој кажува дека египќаните Танасовден го слават два дена, 30 и 3ви јануари. „Нивниот обичај се состои во тоа што тие за тој ден земаат еден петел го чуваат и го...

Continue reading

Oдбележан денот на заедницата на Балканските египќани во Македонија 24-ти јуни

Post Views: 0 Вистински предизвик денес е обидот да се излезе од еден затворен круг во кој владеат стереотипите, предрасудите, асимилацијата секојдневното стигматизирање од страна на мнозинските заедници кое доведува до изолација на заедницата од општествените текови. Иако преамбулата на уставот е извор на права, сепак египќаните и некои други помали заедници кои живеат во зермјава не се споменати во неа, па така денес политиките на државата се креирани и наменети за припадниците на заедниците кои ги има само во неа. Неодамна и Народниот правобранител напомена дека со години...

Continue reading

Kongres

Одржан вториот Конгрес на Балканските Египќани

Post Views: 0 Сојузот на Балканските Египќани го одржа својот втор Конгрес. Египќаните сеуште се борат со предрасудите и стереотипите кои постојат кон оваа етничка заедница истакна претседателот на Сојузот Проф. Д-р Рубин Земон. Тој во своето обраќање рече Балканските Египќани на сите нивоа од најобичните општествени настани во секојдневниот живот, па се до највисоките меѓународни, владини и културни  случувања се борат со прилепената ознака на аутсајдери или како Роми. Претставниците од здруженијата на египќаните ги искажаа своите проблеми и очекувања од нивното формирање...

Continue reading

zem

Египќаните бараат јавно извинување од Мартин Протуѓер

Post Views: 0 Невладините организации кои се грижат за заштита на идентитетот, човечките и малцинските права на заедницата на Балканските Египќани во Македонија, не се изненадени но се згрозени од лицемерието и не-толеранцијата што се приметува кон припадниците на заедницата на Египќаните, од страна напоедини лица од врвот на ВМРО-ДПМНЕ, кои воедно се и најблиски соработници во кабинетот на актуелниот премиер на Р. Македонија,  коишто можат да се слушнат и видатод содржината на наводните прислушкувани разговори и смс- пораки од т.н. 21-ва бомба за „Вистината за Македонија“,...

Continue reading

Fijat Canoski

Здружување на ПЕИ, Партија на Еѓипќаните и ПДП

Post Views: 0 Денес потпишаа меморандум дека на престојниве избори  ќе имаат заедничка листа. „За овој потег се одлучивме со цел да ги спречеме манипулациите за гласови со ситни пари“ со ова население рече Фијат Цаноски претседател на ПЕИ. На локалниве избори партијата на Фијат Цаноски, ПЕИ  ќе биде во коалиција со Општинските организации на Партијата на Еѓипќаните и Партијата за демократски просперитет, рече првиот човек на ПЕИ. Овие три партии имаат заедничка советничка листа. „Знаеме што се случуваше минатите избори посебно со Еѓипќаните. Овие луѓе се големо гласачко...

Continue reading

egipkani

Египќаните да излезат на Локални избори повикуваат од Сојузот на египќани

Post Views: 0 Масовно излегување на престојните локални избори  повикуваат од Сојузот на египќани. Лидерите од овој сојуз им порачуваат на припадниците од нивната етничка заедница да го искористат своето уставно право на глас. „ Во никој случај немаме право да го контролираме мојот народ како ќе се постават и за кого ќе го дадат својот глас. Важно е  мојот народ да добие право на безбедно гласање и со добра волја“, кажува Хусеин.Од Сојузот на египќани од следната недела информираат  за средба со високи преставници на ОБСЕ. Потенцираат дека на средбата ќе ги запознаат со...

Continue reading

egipkani

Нова невладина на египќаните

Post Views: 0   Бесплатни економско – правни совети за сите египќани на општина Охрид. Тоа го понуди НВО „Форца Египќани“, која е новоформирана организација и од денес започна со своите активности. Кон нив се приклучи и НВО „Светла иднина 2009“. Двете НВО, потпишаа меморандум за соработка. Претседателот на НВО „Форца Египќани“, Петрит Хусеин, накратко појасна кои ќе бидат нивните заложби. „Соработката се заснова за заеднички напаори за остварување на уставно загарантираните права и салободи на египќаните, двете страни се согласуваат за заеднички настап за проекти и...

Continue reading

rubin zemon

Египќаните на протест

Post Views: 0 Апсолутна дискриминација. Египќаните не отстапуваат од своето барање, нивна застапеност во пописната комисија за престојниот пописен процес, кој треба да се случи април годинава. Рубин Земон, претседателот на Сојузот на балканските Египќани рече дека египќаните секогаш биле лојални граѓани на Р. Македонија и го дале својот конструктивен придонес во градењето на македонското општество. Земон кажа што досега презеле кај високите државни институции за да се согледаат нивните барања. Сојузот на балканските Египќани, Здружението на египќани на Македонија и Здружението...

Continue reading

Demir

Не сакаме да пополнуваме туѓи графи

Post Views: 0 Египќани во Охрид отсекогаш имало и ќе има. Оваа заедница трпи дискриминаторско однесување и нечовечко понижување од страна на Државната пописна комисија, обвини Демир Далип, кој не ретко се јавува во улога на заштитник на правата на својот етникум, а овој пат се огласи со реакција и за актуелната состојба околу престојниот попис, предвиден за април годинава. Тој реагира дека во пописниот процес ниту еден египќанец не е застапен ниту како потпишувач, ниту како инструктор, ниту пак има место во Државната пописна комисија. Тој бара застапеност и на граѓаните...

Continue reading

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top