Tag: децата

Слаб одзив на родителите на децата од предучилишна возраст за предавањето кое се однесува на вакцинациите

Неадекватната едукација за имунизацијата е причина за поделеност на родителите, оние кои се за и против вакцинација, тврдат епидемиолозите. Тоа посебно било изразено кај помладите родители кои повеќе верувале на интернетот, отколку на стручните лица кои изнесуваат факти од науката. Слаб одзив на родителите на децата од предучилишна возраст за предавањето кое се однесува на вакцинациите. Во рамки на неделата на имунизација, секоја година експерти од Центарот за Јавно здравје во детската градинка Јасна Ристеска, вршат едукативни предавања за важноста на имунизацијата која што тема во последно...

Continue reading

Охридските основци и децата од градинката беа дел од проектот Живеј здраво, живеј безбедно

Охридските основци и децата од градинката беа дел од проектот „ Живеј здраво, живеј безбедно“. Децата преку игра учеа  како да стекнуваат здрави животни  навики и како да постапуваат при повреди. Со тоа општина Охрид се вклучи во  одбележаување на Светскиот ден на здравјето.   Основците од повеќе охридски училишта и од детската градинка Јасна Ристеска се вклучија во проектот кој се одржа под мотото „Живеј здраво, живеј безбедно“. Учениците преку забава се здобија со знаења како да стекнуваат здрави животни навики. Во организација на општина Охрид на овој начин беше одбележан Светскиот ден на...

Continue reading

Основците имаат слаби познавања за децата со посебни потреби

Основците имаат слаби познавања за децата со посебни потреби, покажало истражувањето спроведено во „ Св.Климент Охридски“. За инклузија на децата со попреченост во редовниот наставен процес важни се разбирањето и емпатијата кон тие деца, напоменува училишниот педагог. Стигмите кон децата со посебни потреби во одредени средини сеуште постојат, но се менуваат. Основците имаат слаби познавања за децата со посебни потреби. Ова го покажало истражувањето спроведено од стручната служба во ОУ„ Св Климент Охридски“ при реализација на проект на тема „ До инклузија со соработка“ со „Сината птица“ , здружение...

Continue reading

Децата од градинката Јасна Ристеска ја поздравија пролетта

Дечињата од градинката Јасна Ристеска го одбележија првиот пролетен ден. Дечињата од градинката Јасна Ристеска го одбележија првиот пролетен ден. Иако пролетта годинава започна врнежливо и тмурно сепак најмалите охриѓанчиња внесоа топлина со своите костими и игри. Поради временските прилики изостана дефилето на градскиот плоштад но првиот пролеттен ден беше одбележан во сите клонови на градинката. Облечени во пригодни маски на пеперутки, цвеќиња, сонце,буба мари во програмата учествуваа дечиња на возраст од 4 до 6 години и ова е најубав начин тие да научат што е пролет, како се буди природата,...

Continue reading

За физичкиот развој на децата од охридските градинки се грижи професор по спорт

За правилен физички развој на децата од охридските градинки се грижи професор по физичка култура. Покрај воспитните тимови кои дневно се грижат за локомоторното здравје  два пати неделно се изведуваат вежби под стручен надзор. Од градинката велат дека засега е доволен ангажманот од еден професор. Децата згрижени во охридските градинки стекнуваат здрави и спортски навики од најмали нозе. За нивното физичко здравје се грижат воспитните тимови од градинката и стручно лице, информира Мери Рилкоска директор на градинката Јасна Ристеска. „ Во моментов имаме и професор кој со проект е вработен во градинката...

Continue reading

Децата од охридската градинка Развигорче учеа за здрава храна и ре-креирање

 Децата од охридската градинка  Развигорче преку песна и игра учеа за здрава храна и  за ре-креирање. Изработија и предмети од амбалажата од млеко кој ќе бидат  изложени на аукција со хуманитарен карактер. Донацијата ќе биде наменета за штитениците на СОС детско село. Во детската градинка Развигорче се одржа хуманитарна акција од компанијата Битолска млекара. Соработката меѓу оваа компанија и охридските градинки трае неколку години на различни теми, информира директорката на градинката Мери Рилкова. Годинава темата е нова и е ре-креирање, додва таа. Ние го употребуваме овој термин како рециклирање...

Continue reading

Едукација на децата за справување со дрогата треба да се започне уште во градинките

Децата се почесто жртви на дрогата и останатите наркотични супстанции. Здравствените работници кои се занимаваат со оваа проблематика сугерираат што повеќе да се обрне внимание на превенцијата. Велат дека со едукација на децата треба да се започне уште во градинките. Се повеќе се намалува возрасната граница на лицата кои се зависници од наркотични супстанции и дроги. Многу често помош бараат деца и на возраст од 12 години кои веќе навлегле во темниот свет на дрогата, вели Д-р Весна Лаброска, шеф на одделението за превенција и третман на болести на зависност од дрога при општата болница во Охрид....

Continue reading

Децата низ жанровите на музиката, приредба на најмладите охриѓанчиња

Одбележан патрониот празник на детската градинка „Јасна Ристеска“. Синоќа во СРЦ „Билјанини извори“ се одржа најголемиот настан во нашиот град кој го приредуваат неговите најмали жители. Под мотото „Децата низ жанровите на музиката“, синоќа во СРЦ „Билјанини извори“, најмладите од детската градинка „Јасна Ристеска“ го прославија својот патронен празник 7 ми ноември. Со песни, музичко ритмички изведби, ора, дечињата се претставија пред присутните и покажаа како со песна и игра го поминуваат нивниот престој во градинката. Директорката на градинката Розе Костеска во оваа пригода истакна дека рерализирале...

Continue reading

Ран музички развој кај децата

Музиката и ритамот влијаат позитивно и врз мозочниот развој на детето. Одамна е докажано дека колку е порано со децата  почне да се работи на формирање на музички вкусови и способности, толку по импресивен на крајот ќе биде резултатот. Првите години од животот на секое дете се еден од најважните периоди во однос на почетокот на неговите музички способности. Музичките часови во „Музичкото катче“ во Охрид се фокусирани и кон основните аспекти на индивидуалниот развој на децата. Физиолошкиот развој ќе се поттикнува преку разните ритмички (марширање, точно и артикулирано движење на различни музички...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top