Tag: децата

Не загадувањето, туку „имунитетскиот долг“ е причина за респираторните инфекции кај децата

Увидот во болницата во Гевгелија, кој го изврши стручен тим од Детската Клиника, покажа дека причината за респираторните инфекции кај децата – кои не се карактеристични за летниот туку за зимскиот период, воопшто не е загадувањето на воздухот туку „имунитетскиот долг“. Состојба, којашто и домашни и светски експерти ја објаснуваат како нагло изложување на вируси и бактерии после долг временски период на живот за децата во карантини, со ограничени социјални контакти, без да одат во градинка. Рецензираме пост на Фејсбук во којшто децидно се тврди дека причината поради која педесеттина деца  во...

Continue reading

Вакцината за децата нема да е задолжителна, исто како што не е ни за возрасните!

Рецензираме пост на Фејсбук, во кој се изнесени дезинформации во врска со вакцинацијата. Во постот се вели дека ,,фашизмот продолжува со планирани измами, за втерување страв кај младите после летното опуштање од апсурдните мерки”. Постот сугерира дека делта варијантата е измама, односно дека поради неа од „есен ќе следува истата гнасна игра на страв, болест и умирачки“, иако оваа варијанта е официјално регистрирана од Светската Здравствена Организација. Ги спремаат младите за ваксајнс. Делта сој на вирус. Фашизмот продолжува со планирани измами, за втерување страв кај младите, после летното...

Continue reading

Паушално се обвинува за „геноцид“ на децата што ќе се вакцинираат и тоа со состојка која во Фајзеровата вакцина ја нема!

Во постот што го рецензираме, изнесено е скандалозно тврдење дека вакцинацијата на децата против ковид-19 претставува „планирано убиство на децата во Македонија“.     Најавија над 1000 родители кои би ги пријавиле и своите деца?! Графен оксидот е главната причина за смртноста, како главна состојка на Фајзер и Астра Зенека, што сакаат да ја дадат на нашите деца по директива на Калето, а главни промотори Филипче и други лекари, заедно со медиумите кои лаат 24/7. Ова е директива за убиство на нашите деца! Геноцид!, се тврди во постот. Меѓутоа, во земјава е најавено дека исклучиво децата на возраст...

Continue reading

Нула Отпад: Преку децата генерираме семејства со високо ниво на еко култура

Еко катче во ОУ Дебрца во село Мешеишта формира Друштвото Нула Отпад. По повод денот на планетата земја заедно со наставниот кадар беше спроведена едукација преку креативни активности.  Преку  децата генерираме семејства со високо ниво на еко култура, велат од Нула отпад кои на училиштето и на учениците им доделија садови за одлагање електронски отпад и едукативни материјали. „Нула Отпад“ Друштво за управување со отпад од Скопје во ОУ Дебарца од с. Мешеишта реализира едукација и започна  Еко акција за собирање на отпадни батерии. Настанот е по повод 22 Април Меѓународен ден на Планетата Земја....

Continue reading

Информатичката технологија и пандемијата сериозно го загрозуваат здравјето на децата

Информатичката технологија и пандемијата сериозно го  загрозуваат  здравјето на децата.  Намалената спортска активност ги влошува здравствените проблеми кај учениците. Во пораст се  разни  деформитети на скелетот, слаба мускулатура и појава на дебелина која  води до  посериозни здравствени проблеми.   Во пораст е бројот на учениците со разни деформитети и здравствени проблеми заради недосток од физичка активност, вели Наум Јамандиев професор по спорт и спортски активности од СОУ Св. Климент Охридски. Во пандемијата кога наставата се изведува онлајн за да се намалат последиците по здравјето на...

Continue reading

Во основните школи ќе се воведува услугата образовен асистент за децата со посебни потреби

Следниот месец ќе почне обуката за образовните асистенти. Исто така,  ќе се одржат и обуки за наставниците во чии паралелки ќе бидат вклучени овие ученици. Во основните школи ќе се воведува услугата образовен асистент за децата со посебни потреби. Министерството за образование прави подготовки за обезбедување на образовен асистент од следната учебна 2021/2022 година. Со новиот Закон за основно образование, училиштата каде што се воспитуваат и образуваат учениците со попреченост стануваат Ресурсни центри. Ќе се овозможи мобилност од искусен кадар кој ќе дава поддршка на инклузираните ученици...

Continue reading

Доделени наградите на децата од Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид

На пригодна свеченост, почитувајќи ги мерките за заштита од Ковид-19, во просториите на Црвен крст Охрид беа доделени наградите на децата од Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид кои учествуваа на шестиот Интернационален Бреинобреин натпревар кој се одржа на 9 јануари 2021 година. На пригодна свеченост, почитувајќи ги мерките за заштита од Ковид-19, во просториите на Црвен крст Охрид беа доделени наградите на децата од Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид кои учествуваа на шестиот Интернационален Бреинобреин натпревар кој се...

Continue reading

Стручен тим се грижи за децата со аутизам во охридскиот Центар за сензорна терапија

Дефектолози, логопед и психолог работаaт со деца од предшколска возраст. Според план и програма прилагодени за секое дете тимот од  стручни лица работат на нивно самостојно функционирање  во животната средина.    Дипломираните дефектолози Ангела Чингоска и Нада Костоска се дел од стручниот тим кој работи во Центарот за сензорна терапија на Здружението за аутизам „Во мојот свет“. Стручниот тим покрај 5 мината дефектолози, специјални едукатори, го сочинуваат и логопед и психолог. Повремено доаѓа и невропсихијатар од Скопје. Стручниот тим работи според подготвен план и програма за работа за развој...

Continue reading

Децата од училишна возраст добиваат можност за учество на он лине награден конкурс на еко истражувачка тема

Најкреативниот учесник за најдобра сработена видео порака ќе добие електричен тротинет. Еко мисијата продолжува со дигитална едукативна кампања “Безбедни во изолација со супер еко едукација”, во организација на Нула Отпад лиценцирана компанија за собирање електричен отпад и батерии. Децата од прво до девето одделение добиваат можност да учествуваат на награден конкурс на еко тема. Во услови на пандемија со Корона вирусот, лиценцираната компанија Нула Отпад за собирање електричен отпад, он лајн ја продолжува започната едукативна мисија за подигање на еколошката свест кај најмалите, а која во...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top