Tag: голгота

migranti

На патот кон подобро утре, мигрантите минуваат низ нова голгота-дознајте како да им помогнете

Иницијаторите на оваа хумана акција кои се организираат преку социјалните мрежи, велат дека голем број граѓани самоиницијативно донираат средства за помош на мигрантите. Охриѓани самоиницијативно се мобилизираат за помош на мигрантите кои секојдневно пешачат долж железничките пруги во Македонија. Немилите настани во кои бројни мигранти ги загубија своите животи во потрага по подобро утре, наголемо го отворија прашањето за третманот на нелегалните мигранти во земјава и законската регулатива која нив ги третира. Поведени од овие причини, најпрво поединци, самоиницијативно започнаа со непосредно...

Continue reading

krstovden

Православните христијани денес го слават Воздвижението на Чесниот Крст – Крстовден

Денешниов празник е органски поврзан со вчерашниот празник, празникот на осветувањето на црквата на Христовото воскресение во Ерусалим. Денешниов празник е органски поврзан со вчерашниот празник, празникот на осветувањето на црквата на Христовото воскресение во Ерусалим. Црквата празнува два празника поврзани со чесниот крст, зимскиот Крстовден или Водокрст (18-ти јануари) е посветен на стариот обичај според кој на овој ден биле крштевани оние што го примале христијанството, а есенскиот Крстовден, под името Воздвижение на чесниот крст се празнува во чест на наоѓањето на крстот на кој бил распнат...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top