Tag: глоба

Глоба од 2500 евра или бришење од регистарот на занаетчии

Глоба од 2500 евра или бришење од регистарот на занаетчии им се заканува на сите занаетчии кои не  се пререгистрираа согласно новиот закон. Само стотина од вкупно 250 занаетчии во Охрид го испочитуваа зконот. Деновиве ке се носи одлуката што со ќе биде со останатите кои не ги пререгистрираа фирмите и не добија ливценци за работа. Поголемиот дел од охридските занаетчии немаат лиценца за вршење на занаетчиска дејност. На сите нив им се закануваат оргомни парични казни и бришење од Регистарот на занаетчии. Рокот  за усогласување со новиот закон заврши на 1-ви ноември 2019  година,  а до денес...

Continue reading

turisti

Кој не ја платил туристичката такса, ќе плаќа глоба

Овластените туристички инспектори согласно законските обврски ќе вршат увид во книгите за евиденција  на гости на давателите на услуги од мал обем. Овластените туристички инспектори согласно законските обврски ќе вршат увид во книгите за евиденција  на гости на давателите на услуги од мал обем. Увидот ќе се врши во просториите на Општинскиот инспекторат (над УНИ БАНКА поранешна зграда на ЗПП на трети спрат) секој работен ден од 09:00 до 15:00 часот. Врз основа на Законот за такса за привремен престој и измените и дополнувањата на Законот за туристичка дејност и Законот за такса за привремен...

Continue reading

patiki

Акција за сузбивање на пиратеријата и фалсификуваната роба во градов

Патики Најк, Адидас, Пума и други познати марки, денес завршија во полициско комбе. Тие беа запленети во акцијата на Координативното тело за заштита на интелектуална сопственост при Владата на Република Македонија за сузбивање на пиратеријата и фалсификуваната роба во Охрид и Струга.Вкупната глоба која треба да ја платат прекршителите на законот изнесува 35000 евра. Акција за сузбивање на пиратеријата и фалсификуваната роба во градов. Координативното тело за заштита на интелектуална сопственост при Владата на Република Македонија денес контролираше повеќе правни субјекти во Охрид и Струга. Се...

Continue reading

rampi

500 евра казна за кршење на рампи на патарина

Доколку ја скршите наплатната рампа на патарина, полицијата трајно ќе ви го конфискува возилото, а ќе платите и глоба од 500 евра, е новината во измените на Законот за јавни патишта. Доколку ја скршите наплатната рампа на патарина, полицијата трајно ќе ви го конфискува возилото, а ќе платите и глоба од 500 евра, е новината во измените на Законот за јавни патишта. Доказ против вас за тоа вас ќе бидат снимките од камерите на патарините. Во законските измени, како што се наведува, на барање на руралните средини,  заштитниот појас покрај регионалните и магистралните патишта не смее да биде помалку...

Continue reading

zimska oprema

Стартува задолжителното носење на зимска опрема во моторните возила

Од денес задолжително носење на зимска опрема во моторните возила надвор од населено место. При контролите кои ќе ги спроведува полицијата почнувајќи од денес, ќе проверува дали возилата поседуваат зимска опрема односно дали шарите на гумите се со најмалку четири милиметри длабочина. За возила до 3500 килограми како зимска опрема се сметаат зимски гуми на сите тркала со длабочина на шарите од четири милиметри, како и летни гуми со длабочина на шарите од најмалку четири милиметри како и синџири за снег со адекватна големина. За возилата со погон на сите четири тркала под зимска опрема спаѓаат...

Continue reading

рибар

Започна издавањето дозволи за рекреативен риболов

Здружението на рекреативни риболовци спортски клуб „Свети Апостол Петар“ од Охрид започна со издавање на дозволи за рекреативен риболов за риболовниот ревир „Слив на Охридско Езеро“. Здружението на рекреативни риболовци спортски клуб „Свети Апостол Петар“ од Охрид започна со издавање на дозволи за рекреативен риболов за риболовниот ревир „Слив на Охридско Езеро“ каде спаѓаат сите реки во општините Охрид и Дебарца и Требенишко езеро. За рекреативната зона „Слатинско Езеро“ дозволи за рекреативен риболов ќе почнат да се издаваат ако се создадат услови за рекреативен риболов. Здружението издава...

Continue reading

logo

Журка: Oсум часа македонска музика

Собранието го донесе законот за авторски и сродни права, со кој е утврдено дека сите телевизии ќе мора да пуштаат осум часа неделно македонска музика. Собранието го донесе законот за авторски и сродни права, со кој е утврдено дека сите телевизии ќе мора да пуштаат осум часа неделно македонска музика. Со измените, Владата на Република Македонија ќе ја носи предлог тарифата по која ќе се наплаќа за авторските права, но притоа ќе се има предвидид и фондот за снимање нова македонска музика заради обврската да се пушта македонска музика. – Системот за електронско евидентирање на авторските...

Continue reading

Ohrid

Пазарниот инспекторат демне!

Координирани акции на инспекциските служби. Пазарниот инспекторат во повеќе наврати се јавува како носител на активностите во рамките на своите надлежности, а е поткрепен од СВР и инспекциски служби. Посебно активностите во овој период од годината според началникот на пазарниот инспекторат Ѓорѓи Бошалевски се насочни во искоренување на дивите чекачи на туристи во Охрид, но и кон дивите туритички агенции, односно регистрирани туристички водичи кои организираат патувања. „Направени се повеќе контроли на автобуската станица во Охрид и превземени се мерки. на затекнатите прекршители на законот...

Continue reading

kanal

Кој го прекршува Законот за јавна чистота

Голем е бројот на граѓани кои го прекршуваат законот за јавна чистота сечејќи дрва на јавна површина, правејќи ајвар пред зграда, фрлајќи отпадоци на улица, продавајќи зеленчук на импровизирани тезги. Но, Голем е бројот на граѓани кои го прекршуваат законот за јавна чистота сечејќи дрва на јавна површина, правејќи ајвар пред зграда, фрлајќи отпадоци на улица, продавајќи зеленчук на импровизирани тезги. Но, само мал дел од нив, најбаксузните заработиле казна за тоа. 56 260 ден. се наплатени годинава од страна на Општинскиот комунален инспекторат како глоба за непочитување на Законот за јавна...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top