Tag: глигор

Лајонс клубот Десарети донираше еколошко катче на ОУ „Глигор Прличев“

Ново еколошко катче во ОУ „Григор Прличев“. Околу 1100 ученици од ова училиште ќе осознаваат што трерба да се прави за да се подигне еколошка свест за зачувување на животната средина. Тоа им го овозможи Лајонс Клубот „Десарети“ кој донираше средства за овој еколошки проект. Лајонс клубот Десарети доби Еколошко катче. Сместено  пред кабинетот на наставниот предмет биологија, новото еколошко катче ќе ги едуцира основците за екологијата и нејзината важност во заштита на природата. Тоа е донација на Лајонс клубот Десарети. Во рамки на одбележување на годината на јубилеи на лајонизмот, а согласно...

Continue reading

ОУ „Глигор Прличев“ го одбележува својот патронат

Околу 300 ученици се вклучени во програмата за одбележување на патрониот празник на ОУ „Григор Прличев“. Денес во дворот на училиштето наградените ученици го ставија лавровиот венец на споменикот на големиот Прличев, одавајќи му почит.   ОУ Глигор Прличев го одбележува својот патронат. Денеска наградените ученици и претставници на Локалната самоуправа, пред споменикот на поетот во дворот на училиштето, положија свежо цвеќе. Со тоа продолжуваат бројните пригодни манифестации кои се одржуваат во институциите кои го носат името на големиот охридски преродбеник. „Наставниците и учениците, сите заедно...

Continue reading

nagrada grigor prlicev

Глигор Стојковски годинешен лауреат за најдобра поема “Григор Прличев”

“Завет, јад” со поднаслов “Кирил 1830, Кирил 2001” е поемата која ја доби честа да биде дел од долгата низа поетски восклици кои низ годините ја понесоа оваа ласкава титула. Поемата “Завет, јад”, со поднаслов “Кирил 1830, Кирил 2001”, е поетскиот восклик кој годинава на познатиот македонски новинар и публицист Глигор Стојковски му ја донесе престижната награда за најдобра поема за 2015та, “Григор Прличев”. Поемата говори за судбината на прекрасниот Лешочки манастир и едно име, великанот Кирил Печиновиќ кој го возобновува манастирот...

Continue reading

gligor

Глигор Стојковски, добитник на наградата за најдобра поема „Григор Прличев“

Наградата за најдобра поема за 2015 година „Григор Прличев“ се додели на поемата „Кирил 1830- Кирил 2001“ под шифра „Кирил“. Наградата за најдобра поема за 2015 година „Григор Прличев“ се додели на поемата „Кирил 1830- Кирил 2001“ под шифра „Кирил“. Наградата за најдобра поема „Григор Прличев“ ја доделува НУ Центар за култура „Григор Прличев“ Охрид. Добитник на наградата е авторот. Глигор Стојковски (1952) бил новинар во „Нова Македонија“ и „Утрински весник“, главен редник на „Култура“, сега е сопственик на издавачката куќа ВиГ ЗЕНИЦА. Автор е на поетски книги: Починка во чисти честички, Пајак,...

Continue reading

minerali

„Минералите од Република Македонија“-доказ за минералното богатство на нашата земја

Во книгата е документирано целокупното минералошко богатство на четирите геолошки зони во нашата земја. Монографијата „Минералите од Република Македонија со вовед во минералогијата“ со промоција и во Охрид. Оваа сликовита монографија е резултат на 25 годишно истражување на тројцата главни автори, академик Глигор Јовановски, проф.д-р Блажо Боев и проф.д-р Петре Макрески, но и на триесетината соработници вклучени во овој обемен проект. Според Јовановски, Македонија е мала земја по површина, но според бројот на минералите со кои располага таа е многу богата. „Во книгата се опишани 66те локалитети...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top