Tag: глауком

oko

Бесплатно мерење на очниот притисок

Од страна на медицинските екипи на Систина Офталмологија, на сите заинтересирани граѓани, со помош на ласерска техника, безболно ќе им биде мерен очниот притисок. Во рамки на своите активности во здравствено-превентивната дејност, а поради големиот интерес на граѓаните Црвен крст Охрид во соработка со Очната Клиника “Систина Офталмологија”, повторно организираат бесплатно мерење на очниот притисок, кое ќе се реализира на Градскиот плоштад “Климент Охридски” во Охрид, на 18.03.2012 г., недела, од 11-13 ч. Од страна на медицинските екипи на Систина Офталмологија, на сите заинтересирани...

Continue reading

oko

Недела на борба против „тивкиот крадец“ на видот, глаукомот

Недела за борба против болеста, која после Дијабетисот е втора водечка причина за слепило во светот. Недела за борба против болеста, која после Дијабетисот е втора водечка причина за слепило во светот. Др.Соња Филева, олфталмологот при ЈЗУ Општа болница од Охрид, вели дека станува збор за болест на очниот нерв, при што поради покачен интраокуларен очен притисок, доаѓа до негово оштетување. Болест која предизвикува трајни и медицински и социјални последици кај пациентите. Филева додаде дека оштетувањата на видниот нерв, предизвикани од оваа болест се трајни и иревирзибилни. Колку болеста порано...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad