Tag: гениј

Почина најголемиот гениј на денешницата

Еден од омилените физичари на денешницата, Стивен Хокинг, почина утринава во 76-тата година од својот живот. Еден од омилените физичари на денешницата, Стивен Хокинг, почина утринава во 76-тата година од својот живот. Информацијата ја потврдија и од Универзитетот Кембриџ каде и предаваше со децении. Во нивното соопштение до јавноста се вели дека тој починал мирно во својот дом во Кембриџ, Англија. Стивен Хокинг е познат како еден од највлијателните современи физичари, кој говореше за мистериите на универзумот, црните дупки, времето – теми што ги обработи и во својата книга бестселер, „Кратка...

Continue reading

Музичко-поетскиот гениј на нашата епоха

Уште во мошне раниот стадиум на кариерата на Боб Дилан, критичарот на Њујорк Тајмс за областа на фолк музиката, Роберт Шелтон, го опиша кантавторот како „еден од музичко‒поетските гении на нашата епоха“. Книжевниот критичар Френк Кермод ги вознемири духовите кога во шеесеттите години го спореди Дилан со Китс и Вордсворт. Пол Вилијамс го опиша делото на Дилан како „голема уметност“. Леонард Коен во 1995 година изјави дека е Дилан „Пикасо на песната“, за во 1998 во интервју за Мјузишн магазин повторно да го спореди со Пикасо по „бујноста, опсегот и асимилирањето на целата историја на музиката“. Тврдењето...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top