Tag: гемиџија

Охрид ја одбележа годишнината од смрта на охридскиот гемиџија Марко Бошнаков

 Овој млад револуционер го положил животот за Македонија. Понесен од идеалите и ентузијамот за саможртвување порачал по  неговата смрт  главата да му биде пренесена во Охрид. Неговиот завет е испочитуван, а денес неговата глава е положена во дворот на црквата Св. Константин и Елена.  Охриѓани ја одбележаа 111 годишнината од смртта на гемиџијата Марко Бошнаков. Се положи свежо цвеќе пред спомен обележјето на неговата родна куќа, а се одржа историски час за охридските основци во охридскиот Државен Историски архив. Славица Јанковска, раководител на Историскиот архив во Охрид зборуваше за ликот...

Continue reading

Одбележана 109 годишнината од смртта на охридскиот гемиџија Марко Бошњаков

Одбележана 109 годишнината од смртта на охридскиот гемиџија Марко Бошњаков. Неколку делегации од градов пред неговата родна куќа положија свежо цвеќе оддавајќи му почит на Бошњаков за делата, посебно за неговите залагања во борбата за самобитност на македонскиот народ. Марко Бошњаков, заслужува да биде подигнат на поголем пиедестал. Денес кога одбележуваме 109 години од погибијата на охридскиот гемиџија, потсетувајќи се на неговат жртва, патриотизам, желба да покаже се она што треба во еден таков историски момент за својата држава, во најмала рака треба да му се посвети име на улица или спомен...

Continue reading

bosnjakov

Спомен обележје и именување на улица за достојна почит на охридскиот гемиџија Марко Бошњаков

Вака, но и со интонација на македонската химна, положување на цвеќе пред куќата на Бошњакови и историски час, денес одбележана 108 годишнината од смртта на охриѓанецот Марко Бошњаков. Покрената иницијатива за именување на некоја од главните охридски улици со името на охридскиот гемиџија Марко Бошњаков како и поставување на негово спомен обележје. Ова само како предвесник на денешното чествување на 108 годишнината од неговата херојска смрт за вечните македонски идеали. Претседателот на комисијата за одбележување на празници и манифестации, Дејан Паноски вели дека во реализацијата на оваа иницијатива...

Continue reading

Marko Boshnjakov

106 години од смртта на охридскиот гемиџија Марко Бошњаков

Охриѓани го чествуваат споменот кон својот гемиџија. Марко Бошњаков во својот претсмртен час на неговите другари Павел Шатев и Ѓорѓи Богданов им оставил аманет „Ако телото се тркала, не дозволувајте истото да се случи и со главата“. Единствените преживеани гемиџии, Шатев и Богданов го исполниле аманетот на Бошњаков така што му ја отсекле главата и ја донеле во неговиот роден град. Марко Бошњаков е роден во Охрид во 1874-та година. Основното образование го стекнал во родниот град, а како средношколец учел во Солунската Гимназија. Бил сведок на создавањето на Македонскиот револуционерен комитет...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top