Tag: гастро

Започна Меѓународниот гастрономски натпревар „Гастро Мак” чиј домаќин е Охрид

Триста мастер шефови  и готвачи од триесетина земји ширумс ветот ќе разменуваат искуства и меѓусебно ќе ги запознаваат своите традиционални јадења. Годинешен претседател на судскиот тим е славниот хрватски готвач Стево Карапанџа. Охрид во духот на светските кулинарски и гастрономски тајни. Под мотото „Don’t Worry, Be Ohrid!” од вчера официјално започна  Меѓународниот  гастрономски натпревар – „Гастро Мак”.Триста мастер шефови  и готвачи од триесетина земји ширумс ветот ќе разменуваат   искуства и меѓусебно ќе ги запознаваат своите традиционални јадења. 90 лиценцирани судии од Светската асоцијација...

Continue reading

„ГАСТРО МАК“ ОД 10-ТИ ДО 14-ТИ ОКТОМВРИ ВО ОХРИД

Под мотото „Don’t Worry, Be Ohrid!” од 10-ти до 14-ти октомври, Охрид ќе биде домаќин на ;етвртиот Интернационален гастрономски натпревар – „Гастро Мак”. Под мотото „Don’t Worry, Be Ohrid!” од 10-ти до 14-ти октомври, Охрид ќе биде домаќин на ;етвртиот Интернационален гастрономски натпревар – „Гастро Мак”. Овој континентален гастрономски настан е во организација на Националната асоцијација на готвачи и шефови на кујни од Рeпублика Северна Македонија поддржана од Министерството за култура и Општина Охрид. Според најавите на настанот ќе замат учество над 300 учесници, над 90 лиценцирани судии...

Continue reading

Четвртиот меѓународен гастрономски натпревар „Гастро Мак“ 2019 ќе се одржи во Охрид

Раномирани светски готвачи и шефови на кујни ќе бидат дел од Четвртиот Интернационален гастрономски натпревар – „Гастро Мак”, кој ќе се одржи од 10-ти до 14-ти октомври 2019 година во Охрид. Овој континентален гастрономски настан е во организација на Националната асоцијација на готвачи и шефови на кујни од Рeпублика Северна Македонија поддржана од Министерството за култура и Општина Охрид. Четвртиот меѓународен гастрономски натпревар „Гастро Мак“ 2019 ќе се одржи во Охрид. Во петте фестивалски денови ќе учествуваат над 400 натпреварувачи, судии, гастрономски амбасадори на ВАКС, светската асоцијација...

Continue reading

Охрид е домаќин на „ Гастро турата 2019“

Охридската угостителска фела има можност да црпи  гастрономски искуства од Џорџо Дијана, италијански шеф со престижното признание Мишелин ѕвезда. Покрај него, дел од гастро настанот е и Андреа Бијаџини, МТП Мишелин и сопственик на „Food&Lifestyle“. Богатото  искуство во угостителството Дијана и Бијаџини ќе го пренесат преку практични обуки во маркетинг и во приготвување храна.  Во рамките на настанот „Гастро тура – 2019“ во Охрид се присутни Џорџо Дијана , шеф со Мишелин ѕвезда и Андреа Бијаџини консултант и сопственик на „Food & Lifestyle“ . Настанот е во организација на Општина...

Continue reading

Второ издание на ГАСТРО ТУРА 2019

Врвните светски готвачи Џорџо Дијана и Андреа Бјачини ќе бидат дел од второто издание на настанот ГАСТРО ТУРА 2019, кој ќе се одржува од 21-ви до 23-ти мај во Охрид, во организација на Општина Охрид, Факултетот за туризам и угостителство Охрид и Туристичкиот кластер ЕДЕН. Врвните светски готвачи Џорџо Дијана и Андреа Бјачини ќе бидат дел од второто издание на настанот ГАСТРО ТУРА 2019, кој ќе се одржува од 21-ви до 23-ти мај во Охрид, во организација на Општина Охрид, Факултетот за туризам и угостителство Охрид и Туристичкиот кластер ЕДЕН. Во рамки на настанот ќе бидат одржани посебни Mастер...

Continue reading

Охрид ќе организира гастро тура

Охрид ќе организира гастро тура. Врвни европски готвачи со мишелин ѕвезди ќе дојдат во градов за да ги збогатат мениата во угостителските објекти. Исклучиво ќе се користат домашни производи , а јадењета кои ќе се готват ќе бидат прилагодени на вкусовите на гостите. Врвни европски готвачи со мишелин ѕвезди ќе дојдат во Охрид за да ги збогатат мениата во угостителските објекти со интересни јадења, но и да им ги пренесат на нашите кувари тајните на гастрономијата. Охрид ќе организира гастро тура . Оваа активност на Секторот ТЛЕР е дел од годинешната програма која има за цел да ги прошири активностите...

Continue reading

Охридски готвач, еден од најдобрите на Меѓународниот гастро-туристички шампионат „Ниш 2016“

Извонреден пласман на македонските готвачи-шефови на кујни на 3-тиот Меѓународен гастро-туристички шампионат Ниш 2016, што Угостителско туристичкото здружение од Ниш го организираше од 08-10 јуни на Нишкиот саем. Извонреден пласман на македонските готвачи-шефови на кујни на 3-тиот Меѓународен гастро-туристички шампионат Ниш 2016, што Угостителско туристичкото здружение од Ниш го организираше од 08-10 јуни на Нишкиот саем. Македонскиот национален тим предводен од шефовите на Здружението на готвачи ГАСТРО МАК, се врати со Пехарот за најдобар готвач на Шампионатот, Пехар за најдобар ресторан, освоени...

Continue reading

кувари

Готвачите се „сопнаа“ на анасон

Готвачите од угостителското училиште се вратија без медлја, но со многу искуства од меѓународен гастро натпревар.  Готвачите од угостителското училиште се вратија без медлја, но со многу искуства од меѓународен гастро натпревар. Гоце Савески, ученик по готварство во 3 година, е дел од тимот на млади готвачи од СОУ „Ванчо Питошески“ кои учествуваа на меѓународен гастро натпревар на Брач, Хрватска. Учениците по готварство Гоце, Александра, Момир и Бесард ги покажаа своите вештини во три категории на подготвување на храна. Готвачите имале зададени обврски даподготват топло предјадење од анасон,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top