Tag: вселенско

Небесен ровер во атмосферата

Ќе се истражува “сестринската планета” Научниците планираат да дознаат повеќе за „сестринската планета“ на нашата, но за тоа би требало да користат летало кое го направиле инженерите на компанијата „Norhorp Grumman и L’Garde.  Venus Atmospheric Maneuverable Platform или VAMP, е голем, но изузетно лесен ровер на надувување, кој нема да има човечки екипаж и би требало да ја истражува атмосферата на Венера во тек на една година. VAMP е сеуште во фаза на дизајнирање, но по се изгледа нема да бара премногу компликувана технологија, велат истражувачите. Во орбитата на Венера ќе го...

Continue reading

shuttle

Последната американска Вселенска Шатл мисија

САД денеска се готват да ја лансираат последната Шатл мисија по што ке ја затворат оваа вселенска програма. САД денеска се готват да ја лансираат последната Шатл мисија „Атлантис“ по што ке ја затворат оваа вселенска програма.Летот ќе биде лансиран вечерва од Флорида, а мисијата до Вселенската Меѓународна Станица ке трае 12 дена.Парите, околу 4 милијарди долари годишно, од оваа програма ќе се пренаменат за развој на вселенско летало кое ке лета надвор и во близина на земјината орбита. {loadposition content9}

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top