Tag: врсници

pregledi

Повозрасните жители на Дебрца во подобра здравствена кондиција од нивните врсници во градот

Ваква велат резултатите добиени од денешните превентивни прегледи кои Црвениот крст од Охрид ги спроведе заедно со Здружението Мозочен удар од Охрид и претставници од Клиниката за кардиологија од Скопје. Истите се во рамки на одбележувањето на неделата на грижа за стари лица. Повозрасните наши сограѓани од општина Дебрца, во подобра кондиција од оние во градот и со помала веројатност за срцеви и мозочни заболувања. Ова го покажаа резултатите од денешните превентивни прегледи кои Црвениот крст од Охрид ги спроведе во општина Дебрца, заедно со претставници од Здружението „Мозочен удар“ од Охрид...

Continue reading

mari

Охридските матуранти одиграа квадрил

Охридските матуранти  одиграа квадрил. Охридските матуранти на градскиот плоштад по 9-ти пат го одиграа  квадрилот. 450 средношколци од трите охридски  училишта танцуваа на звуците операт на Штраус „Лилјакот“, а заиграа и  салса.  Завршувањето на средното образование на сите охридски ученици им го честита градоначалникот Никола Бакрачески.   Тој им порача да продолжат со школувањето и да бидат среќни. Но,  да ги направат  и другите околу нив да се чувствуваат среќно.   „ Пред Вас е отворен нов пат кој секој посебно ќе го осмислува и ќе го поминува. Бидете достоинствени и храбри да се соочите...

Continue reading

nasilstvo

Која е причината за се поизразеното врсничко насилство?

За само десетина дена, неколку пресметки помеѓу врсници во основните училишта во Охрид. Причините – банални. За само десетина дена, неколку пресметки помеѓу врсници во основните училишта во Охрид. Причините – банални. Порака на facebook, непочитување на командите на својот соученик – лидер, кој се поистоветува со лик од сериите или последната, која се случи во ОУ Григор Прличев, кога средношколец од Гимназијата во заштита на својот помал брат, предизвика масовна тепачка. Некои родители загрижени за она што им го раскажуваат децата по поминатиот училиштен ден. Еден од нив е Александар...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top