Tag: водата

Небезбедна за пиење водата во градскиот водовод во Струга

Поради обилните врнежи од дожд кои деновиве го зафатија подрачјето на општина  Струга дојде до нарушување на квалитетот на водата за пиење од градската водоводна мрежа во Струга, по однос на параметарот матност. Поради обилните врнежи од дожд кои деновиве го зафатија подрачјето на општина  Струга дојде до нарушување на квалитетот на водата за пиење од градската водоводна мрежа во Струга, по однос на параметарот матност. Од извршените мерења на водата за пиење од градскиот водовод во Струга, од страна на екипи на Центар за јавно здравје Охрид, претпладнево, 28ми номври, констатирана е зголемена...

Continue reading

Општината со мерки за подобрување на водата од цевководот на ЕМО

Поради последните три последователни негативни резултати добиени од анализата за исправност на водата кои се однесуваат за стариот цевковод од ЕМО Охрид, а со цел за заштита на здравјето на граѓаните од руралните подрачја на овој дел од општината, Локалната самоуправа на Општина Охрид даде налог на  МЈП Проаква Струга  РЕ Водовод Охрид да се превземат мерки за подобрување на квалитетот во водоснабдувањето во подрачјето каде што поминува овој цевковод . Поради последните три последователни негативни резултати добиени од анализата за исправност на водата кои се однесуваат за стариот цевковод од...

Continue reading

Итно мора да се решава проблемот со загаденоста на водата во селските водоводи

Решавањето на проблемот со загаденоста на водата во селските водоводи, беше тема на средбата на стручните служби од локалната самоуправа со претставниците на месните заедници од коселското подрачје. Решавањето на проблемот со загаденоста на водата во селските водоводи, беше тема на средбата на стручните служби од локалната самоуправа со претставниците на месните заедници од коселското подрачје. На средбата на која, покрај од Локалната самоуправа,присуствуваа и претставници  Центарот за јавно здравје, МЈП „Проаква-РЕ Водовод-Охрид“ и Дирекцијата за храна и ветеринарство, беше речено дека проблемот...

Continue reading

ЕЛЕМ: Нивото на водата во Охридското Езеро е под контрола

Нивото на водата во Охридското Езеро е под контрола. Денес тоа изнесува 693,82 , односно 7 сантиметри над максимално дозволената кота. АД ЕЛЕМ што стопанисува со хидроцентралите Глобочица и Шпиље во рамки на нивните надлежности убедуваат дека прават напори нивото на езерото да го држат во оптимални вредности преку регулирање на испустот на вода во реката Црн Дрим. Нивото на Охридското Езеро и реките кои се вливаат во него се следи и се преземаат потребните мерки во случај да продолжат ваквите временски услови, кажа Градоначалникот на Охрид, Јован Стојаноски Тој денеска оствари средба со раководните...

Continue reading

Водата во селските водоводи во охридско небезбедна за пиење

При повторената контрола и анализа на квалитетот на водата за пиење од селските водоводи во општина Охрид извршена на 14 и 15.03.2018 од страна на Центар за јавно здравје Охрид констатирано е дека во селата Свиништа, Завој, Куратица, Опеница и Косел водата за пиење од системот за водоснабдување сеуште е без дезинфекционо средство и со матност поголема од законски пропишаната вредност. При повторената контрола и анализа на квалитетот на водата за пиење од селските водоводи во општина Охрид извршена на 14 и 15.03.2018 од страна на Центар за јавно здравје Охрид констатирано е дека во селата Свиништа,...

Continue reading

ОК ВМРО ДПМНЕ: Градоначалникот да ја повлече одлуката за поскапување на водата

Градоначалникот да ја повлече одлуката за поскапување на водата во Охрид, бараат советниците од ВМРО ДПМНЕ. СДСМ продолжува со ад хок мерките со кои се одвиткува инфлаторната спирала, обвини претседателот на општинскиот комитет на ВМРО ДПМНЕ, Кирил Пецаков. Тој на денешната прес конференција јавно запраша зошто Јавното претпријатие „Проаква“ поднело барање за корекција на цената на водата за пиење до Регулаторната комисија за енергетика? А одлуката на советниците за поскапување на цената на водата ја нарече скандалозна. Ние, како советничка група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата ќе поднесеме информација...

Continue reading

Состојбата со квалитетот на водата од градскиот водовод во Струга е нормализирана

Од Центарот за јавно здравје информираат дека Состојбата со квалитетот на водата од градскиот водовод во Струга е нормализирана. Објаснуваат дека вредноста на матноста е во граници на пропишаната и законски дозволена. Од Центарот за јавно здравје информираат дека Состојбата со квалитетот на водата од градскиот водовод во Струга е нормализирана. Објаснуваат дека вредноста на матноста е во граници на пропишаната и законски дозволена. Состојбата со квалитетот на водата од градскиот водовод во Струга по однос на параметарот матност е нормализирана, односно последните три последователни мерења на...

Continue reading

Водата во Струга сеуште небезбедна за пиење

И вчерашните (19.10.2017 г.) контролни анализи на водата за пиење од градската водоводна мреза во Струга, по однос на параметарот резидуален хлор (дезинфекционо средство) и матност, што ги ивзрши Центар за јавно здравје Охрид (последната вчера-19.10.2017,во 14:15 мин.) покажаа дека водата од градскиот водовод содржи доволно количество на дезинфекционо средство (резидуален хлор), но матноста е сеусте над законски дозволената и прописана вредност. И вчерашните (19.10.2017 г.) контролни анализи на водата за пиење од градската водоводна мреза во Струга, по однос на параметарот резидуален хлор (дезинфекционо...

Continue reading

Водата во Струга небезбедна за пиење

Водата во Струга матна и небезбедна за пиење. Од Центарот за јавно здравје велат таа да не се употребува се додека не се дадат официјални податоци дека е исправна и параметрите ги задоволуваат потребните стандарди. Причина за заматувањето се обилните дождови и дотраеноста на водоводната мрежа. Водата во Струга небезбедна за пиење. Тоа го покажаа денешните анализи од ЦЗЈЗ преку кои е констатирано дека има голема матност на водата, но за среќа не се забележани некои патогени бактерии. Веднаш алармиравме и ги известивме инспекциските служби и Агенцијата за храна и ветеринарство кои веднаш постапија...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top