Tag: воведувањето

Видео: Рекордна заплена на фалсификувани евра

Полицијата издала 12 налози за апсење Италијанската полиција запленила рекордна количина на фалсификувани метални евра и издала 12 налози за апсење, објавено e во петокот. Полицијата открила контејнер со 306.000 парчиња на метални пари од едно и две евра во вредност од 556.000 евра. Експертите велат дека се работи за многу квалитетни копии кои биле изработени во Кина. Во февруари Европската комисија објавила дека од воведувањето на еврото бројот на фалсификувани метални евра кои се откриени и повлечени од оптек никогаш не бил поголем од 186.000. Најчесто фалсификувани метални евра се оние од...

Continue reading

Еве зошто никогаш нема да има “dislike” на Facebook

Од Facebook признаваат дека било дискутирано за воведување на палец надолу Корисници на Facebook потпишувале петиции и често барале од Mark Zuckerberg да се воведе на оваа мрежа “dislike” со кој би се овозможило, без коментари и влегување во распарави, на едноставен начин и со еден клик на глувчето, да се покаже што се мисли за некоја објава, статија или фотографија. Екипата од оваа социјална мрежа до сега не излегла во пресрет, а како што објасни Bret Taylor, поранешен технолошки директор кој е заслужен за воведувањето на “like”, оваа мрежа нема никогаш да го воведе “dislike”. Taylor признал...

Continue reading

Facebook припрема нова опција

Добро погледнете што сте објавувале во минатото Во минатото скоро секоја промена на поставките за приватност или воведувањето на нови опции на мрежата на Zuckerberg носело бројни проблеми и критики на корисниците. Такви големи критики предизвика, на пример, воведувањето на Timeline и новиот начин на пребарување бидејќи на Timeline повторно се појавија некои објави стари и по неколку години, на кои корисниците во потполност заборавиле дека ги поставиле, а кои денес сигурно не би ги напишале или објавиле. Новинарите на Huffington Post предупредуваат дека новата опција која се припрема од страна...

Continue reading

ujp

Управата за јавни приходи повторно со новитети

Управата за јавни приходи повторно со новитети. Даночните обврзници чиј промет во претходната година надминува 10 милиони денари, треба најдоцна до 31 октомври 2014 година да воведат фискален апарат со GPRS уред. Рокот за сите други даночни обврзници е до 31 јануари 2015 година. Од УЈП велат дека постапката на регистрација на фискалниот апарат отсега ќе трае само 10 минути, наместо како досега од 3 до 5 дена, затоа што ќе се врши размена на податоците помеѓу сервисниот центар од каде обврзникот ќе ја купи фискалната каса и системот на УЈП. Со воведувањето на новите фискални каси Управата за...

Continue reading

Олеснето е плаќањето со картички во еврозоната

Подигнато е нивото на интеграцијата на плаќање во еврозоната Во соопштението на Европската комисија се вели дека е завршена миграцијата на плаќање на единствено плаќање во евра (SEPA) со кое значајно се олеснува елетронскиот трансфер на пари помеѓу членките на еврозоната. SEPA е создадена во 2012 година, а овозможува на граѓаните, претприемачите и на јавните институции да извршуваат плаќање во евра под еднакви услови, права и обврски. Имено, иако од воведувањето на еврото поминаа 12 години, плаќањето со дебитна картичка од една членка во друга не беше така едноставно. Исто така, трансферот на...

Continue reading

дневник

Електронските дневници не функционираат

Родителите немаат  увид во школскиот успех на нивните деца преку интернет.  Родителите сеуште немаат увид во школскиот успех на нивните деца преку интернет. Современите дневници кој од оваа учебна година се задолжителни за секое училиште во земјава сеуште не се ставени во функција. Директорката на ОУ „Св Климент Охридски“, Славица Илиќ  вели дека при воведувањето на електронскиот дневник се сретнале со неколку проблеми. Се соочиле со тешкотии  во комбинираните паралелки или со  наставниците кои реализирале настава во две училишта. Некои проблеми успеале да ги надминат, но како главна причина...

Continue reading

logo

Се намалаува бројот на невработените лица во Охрид

Моментално во општината најголема е потребата за доктори, стоматолози, фармацевти и медицински сестри, како и од информатичари, и заварувачи. Драстично се намалува бројот на невработените лица во општина Охрид, информираат од Центарот за вработување. Така  заклучно со месец јули 2012 година, бројот на невработени лица според нивната евиденција изнесува точно 8078 лица. Само за споредба пред пет години бројот на невработените лица изнесувал над 12 000. Според Јован Баткоски, директорот на Центарот, причините за ваквиот тренд се воведувањето на електронскиот систем на евиденција, потоа измените...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top