Tag: ветеринарство

Охриѓани имаа можност да се сретнат со инспекторите од Агенцијата за храна и ветеринарство

Охриѓани имаа можност да се сретнат со инспекторите од Агенцијата за храна и ветеринарство. Охриѓани на отворениот ден се сретнаа со инспектори од Агенцијата за храна и  ветеринарство. На средбата присуствуваа прозиводители на храна, на мед, преработувачи на месо и млечни производи, хотелиери. Секој од својот домен на работа  ги изнесуваа проблемите  и бараа начини како да се олеснат  работите во производството на храна.  Беа изнесени проблемите од немање  на кланица и локални прозиводители на месо и раиба, со третирањето на свежото месо во хотелите и рестораните. Посочен беше и проблемот кој...

Continue reading

seminar

Охрид домаќин на семинар за ветеринарни прeпарати

60% од хуманите патогени заболувања се зооонозите, поточно болестите што се пренесуваат од луѓето на животните и обратно. Ова беше кажано на денешниот настан во Охрид, семинарот за националните контакт точки за ветеринарни препарати. Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Поповски одговараше на прашања поврзани само со темата на на денешнот настан. Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Попоски, денеска не беше расположен да одговара на новинарски прашања во врска со времената забрана за увоз на пилешко месо од Холандија, Германија и Велика Британија и опасноста...

Continue reading

listerija

Засилени контроли поради појавата на бактеријата листерија

Појавата на смртоносната бактерија листерија ги испаничи граѓаните.  Од Центарот за Јавно здравје од Охрид велат дека редовно го контролираат квалитетот на храната.  Агенцијата за храна пак, почнува со вонредни контроли во сите поголеми производствени погони за храна и магацини за чување и дистрибуција на храна, од каде ќе се земат примероци за анализа поради појавата на оваа бактерија. Граѓаните деновиве во паника поради појавата на смртоносната бактерија листерија од која за еден месец се заразија седум, а починаа три лица. Бактеријата може да ја има во месото и млекото, пастеризирано и непастеризирано,...

Continue reading

domasni milenicinja

Сите домашни миленици ќе добијат микрочип за евиденција

На домашните миленичиња им се вградуваат микрочипови за евиденција. Кучињата постари од 6 месеци ќе треба да имаат вградено поткожен микро чип кој ќе ја покажува здравствената состојба на миленикот. Ова го предвидува новата мерка која со закон ја пропишува Агенцијата за ветеринарство, најавена од Агенцијата за храна и ветеринарство.  На домашните миленици ќе им бидат имплементирани трајни чипови за евиденција, кои чинат 800 денари. Чиповите ќе содржат информации за вакцините кои ги примило животното и податоци за сопственикот. „На овој начин ќе се оствари целокупната евиденција на бројната состојба...

Continue reading

ishrana potrosuvaci

Разбирањето на ознаките на храната-прв чекор за безбедна исхрана

Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата на потрошувачи на Македонија, заедно во заштита на здравјето на потрошувачите. Здравјето велат доаѓа преку устата. Оттука консумирањето на безбедна храна со соодветни прехрамбени својства е еден од начините за заштита на здравјето на потрошувачот. Токму ова е причината поради која Агенцијата за храна и ветеринарство, во соработка со Организацијата на потрошувачи на Македонија, денес организираа еден едукативен караван во Струга. Тие на потрошувачите им делеа летоци и брошури за најлесните методи за читање и разбирање на ознаките на производите...

Continue reading

labrador

Производите од млечна индустрија Лабрадор ги задоволуваат сите стандарди за квалитет

Производите од млечна индустрија Лабрадор ги задоволуваат сите стандарди за квалитет, велат од таму. Тоа го потврдуваат најновите резултати од испитувањата на земените мостри од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство. Се апелира до граѓаните што повеќе да веруваат во квалитетот на домашните производи и да ги купуват истите. Скандалот со недозволеното количество на афлатоксин во млекото од неколку странски производители кое се продаваше на нашиот пазар, ги раздрма и македонските млекопроизводители. Сите тие беа обврзани да направат дополнителни контроли на своите производи. Во охридскиот...

Continue reading

mleko

Почна анализата и на млекото во македонските продавници

Од Агенцијата за храна и ветеринарство изјавуваат дека од вчера почна проверката на квалитетот на сите видови на млека што се продаваат по македонските продавници. Од Агенцијата за храна и ветеринарство изјавуваат дека од вчера почна проверката на квалитетот на сите видови на млека што се продаваат по македонските продавници. Мострите се веќе земени од сите видови на пастеризирано и стерилизирано млеко и од млечните производи на домашните млекарници.Агенцијата минатата недела соопшти дека сите домашни млека се исправни. Сепак, ако се знае дека српската пченка како сточна храна се увезува и во...

Continue reading

vakcina besnilo

Охридските сопственици бесплатно ги вакцинираа домашни миленици од беснило

Во Охрид за само неколку часа бесплатна вакцина против беснило добија 30-тина домашни миленици. Акцијата се спроведуваше во рамките на кампањата „Здрави животни, здрави луѓе“  под покровитество на  ЕУ и Агенцијата за храна и ветеринарство, а во соработка со локалните ветеринарни амбуланти и општините. Во Охрид за само неколку часа бесплатна вакцина против беснило добија 30-тина домашни миленици. Акцијата се спроведуваше во рамките на кампањата „Здрави животни, здрави луѓе“  под покровитество на  ЕУ и Агенцијата за храна и ветеринарство, а во соработка со локалните ветеринарни амбуланти и општините....

Continue reading

hrana

Македонците генерално јадат здрава храна

Производителот одговара за квалитетот на производот. Овој светски тренд се применува и кај нас.   Целокупната храна која се увезува и произведува во Р Македнија се контролира од страна на агенцијата за храна и ветеринарство. Производителот одговара за квалитетот на производот. Овој светски тренд се применува и кај нас.   Целокупната храна која се увезува и произведува во Р Македнија се контролира од страна на агенцијата за храна и ветеринарство. „Секој увоз и секое производство подлежи на соодветна контрола“, вели директорот за храна и агенција за ветеринарство, Дејан Рунтевски. „ Се што се...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top