Tag: бојчовски

drim struga

Струга интензивно ќе го развива риболовниот туризам

Почнува да се развива риболовниот туризам  информираат од Пастрмка- Струга. Сите заинтересирани граѓани од Струга, Македонија како и граѓани од соседните земји можат да извадат  дозвола за рекреативен риболов, која важи една година и изнесува 1600 денари.   Концесионерот на реката Црн Дрим, Пастрмка – Струга отпочна со издавање на дозволи за риболов. Секој граѓанин од земјава и надвор од неа кој сака рекреативно да лови риба треба да исполни два услови за да дојде до потребната дозвола, вели претставникот на концесионерот на реката Црн Дрим Емил Матоски. Тој нагласи дека сите оние кои...

Continue reading

ribari

Се затега обрачот на рибокрадците во Охридското езеро

Се затега обрачот на рибокрадците во Охридското езеро. Р. Македонија и Албанија градат меѓусебна соработка. Денес тие во Струга се договорија како ќе делуваат од двете страни, со цел да се стави крај на рибокрадството во Охридското Езеро. Засилени мерки за сузбивање на рибокрадството во Охридското Езеро. Од денес за прв пат во историјата на рибарството ќе се прават заеднички контроли во Охридското Езеро и од албански и од македонска страна, со цел да се искорене рибокрадството. Тоа е во согласност со Законот за рибарство и аквакултура, а на терен ќе делуваат граничните полиции, како и инспекторатот...

Continue reading

poribuvanje

Порибена реката Црн Дрим

Реката Црн Дрим Струга порибена со автохтона речна пастрмка. Од Државниот инспекторат апелираат единките на пастрмка да бидат соодветно заштитени. Додека пак концесионерот на ревирот на реката Црн Дрим ги предупреди рибокрадците дека имаат добро организирана рибочуварска служба која ќе го чува подмладокот на пастрмката. Две илјади единки помладок на речна пастрмка запливаа во струшката река Црн Дрим. Со тоа е остварен годишниот план за за порибување во 2013 година велат од одделението за рибарство и аквакултура при Државниот инспекторат за сточарство. Државниот инспектор Јован Бојчовски со апел...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top