Tag: бојан

Ангел Карали и Бојан Спасеноски победници на натпреварот за „Најдобар младински бизнис план’

Проектот „Yes team for the win¨ во организација на Младинскиот образовен форум беше таргетиран кон младите луѓе со цел да ја пополни празнината, да придонесе за развивање практични вештини и применливо знаење. Беа формирани три младински клубови во градовите Штип, Охрид и Гостивар, каде членуваа средношколци од стручни училишта кои беа менторирани и подучувани за претприемништвото од македонски експерти во различни категории. Идејата на младите Карали и Спасеноски претставува иновативна автоперална која преку мобилна апликација овозможува да се направи нарачка за чистење на автомобил, кој вработените...

Continue reading

Бојан Трајковски се подготвува за Израел

Бојан Трајкоски од Охрид ученик во четврта година, го освои првото место на Битолскиот хакатон – Биталон. Тој доби награда, турнеја низ Израел. Трајкоски и неговиот тим, со информатички алатки, на свој начин ја прераскажаа приказната за македонските Евреи, со креирање на виртуелен музеј. Младиот и перспективен охриѓаниец Бојан Трајкоски ја раскажа приказната за старата еврејска заедница на Балканот преку проектот Музеј на еврејските гробишта. Тој учествуваше на првиот хакатон во Битола, односно на форумот за програмери, на којшто специјалисти од различни области на развој на софтвер, програмери,...

Continue reading

konferencija mak. jazik

Академиците со осврт кон делото на Гане Тодоровски

Академици и професори, поети и интимни пријатели, секој со свое видување за големиот писател. Лесно е да се сеќаваш на оние кои оставиле голема оставнина зад себе. Посебно ако оставнината се сите дела и размисли, запишани од единствениот поет и академик, Гане Тодоровски. Неговото име и неговото творештво добија посебен осврт на 39та меѓународна конференција за македонски јазик. Голем број поети, професори и академици, но и негови блиски пријатели ги споделија сопствените сеќавања на поетот, но и начините на кои неговата поезија допрела до секој еден од нив. Огромно влијание поезијата на Гане...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad