Tag: боледуваат

социјална медицина

Аларамантен пораст на заболени охриѓани од тиреотоксикоза

 Аларамантен пораст на заболени охриѓани од тиреотоксикоза. Драстично пораст на  бројот на охриѓани кои боледуваат од тиреотоксикоза. Станува збор за болест кога  штитната жлезда работи нормално но количината на хормонот тироксин е зголемен од нормалното ниво  во крвта. Се манифестира со нарушување на метаболизмот, губење на тежина, зголемено потење, чувство на топлина, лупање на срцето, несоница. Во општина Охрид  од ова заболување минатата година биле регистрирани 1537 лица. Ова се податоци кои ги обаработиле во одделот за социјална медицина  при Центарот за јавно здравје а пристигнале од...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top