Tag: Бокова

СРЕДБА, БАКРАЧЕСКИ БОКОВА И ROSSLER

На лично барање на градоначалникот на Охрид  Д-р Никола Бакрачески во Париз во седиштето на УНЕСКО, се остварија средбите кои се од витално значење за Охрид и Охридското Езеро. На лично барање на градоначалникот на Охрид Д-р Никола Бакрачески во Париз во седиштето на УНЕСКО, се остварија средбите кои се од витално значење за Охрид и Охридското Езеро. На првата средба градоначалникот и директорот на МЈП Проаква Томе Паскалоски, имаа воведна средба со Michteld Rossler- Директор на одделот за наследство и Директор на центарот за светско наследтво и нејзините соработници одговорни за западен Балкан. На...

Continue reading

Плаосшник

На Плаошник ќе се градат пониски и помалку објекти

 На Плаошник ќе се градат пониски и помалку објекти. На Плаошник сепак нема да се градат 16 -те објекти кои се планираа, туку само 6. Објеките исто така ќе претрпат измени и ќе бидат пониски за еден кат. Ова се измените на планот кои вчера од Охрид  ги  најави Министерката за култура  Елизабета Канческа Милеска, а кои се однесуваат на  возобновувањето на Светиклиментовиот универзитет на Плаошник. „Во препораките кои и ние претходно ги спомнавме, а и тие ги дадоа како препораки од нивна страна, беше напоменато дека е добро висината на овие  објекти  да се намали за една катна висина. И ние тоа...

Continue reading

mnistri kultura

Министрите за култура од земјите од ЈИЕ ја јакнат културата во функција на развојот

Според генералниот директор на УНЕСКО, Ирина Бокова, Република Македонија игра значајна улога во одржување на меѓународната соработка во областа на културата. Министрите за култура земјите од Југоисточна Европа  ќе градат заеднички платформи за јакнење на културата во функција на развојот. На првиот состанок на Советот на министри за култура од овие земји на кој домаќин е токму нашиот град, тие ја добија и поддршката на УНЕСКО. Генералниот директор на оваа институција, Ирина Бокова, истакна дека учеството и значењето на Република Македонија во зајакнување и одржување на меѓународната соработка...

Continue reading

bokova

Директорот на УНЕСКО во посета на Македонија

По повод златниот јубилеј на реномираната поетска манифестација „Струшки вечери на поезијата“ денеска и утре, во официјална посета на Република Македонија ќе престојува генералниот директор на УНЕСКО Ирина Бокова. По повод златниот јубилеј на реномираната поетска манифестација „Струшки вечери на поезијата“ денеска и утре, во официјална посета на Република Македонија ќе престојува генералниот директор на УНЕСКО Ирина Бокова. Како што соопшти Министерството за култура, во текот на денешниот ден,  Бокова придружувана од министерката за култура и претседателка на Националната комисија на УНЕСКО...

Continue reading

Irina Bokova

Ирина Бокова, нов генерален секретар на УНЕСКО

По пет круга на гласање вчеравечер во седиштето на УНЕСКО во Париз, Ирина Бокова е избрана за нов генерален секретар на организацијата. По пет круга на гласање вчеравечер во седиштето на УНЕСКО во Париз, Ирина Бокова е избрана за нов генерален секретар на организацијата. Вториот главен претендент за оваа функција беше египетскиот министер за култура Фарук Хосни. Од јуни 2005 години па досега ја извршуваше функцијата бугарски амбасадор во Франција, постојан претставник на УНЕСКО, како и претставник на претседателот во Меѓународната организација на франкофонијата. Во периодот од ноември 1996...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top