Tag: бозон

lhc

На што се палат физичарите?

Инженерите започнаа огромен апгрејд на Големиот хадронски забрзувач (LHC), со цел двојно да се зголеми моќта на моментално најмоќниот забрзувач на честички во светот. Инженерите започнаа огромен апгрејд на Големиот хадронски забрзувач (LHC), со цел двојно да се зголеми моќта на моментално најмоќниот забрзувач на честички во светот. Научниците веруваат дека зголемување на моќноста ќе им овозможи да откријат нови честици кои ќе доведат до покомплетни теории за тоа како функционира универзумот. Д-р. Пипа Велс, која работи на проектот, за БиБиСи вели дека може да се очекуваат уште многу интересни...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad