Tag: блокови

zid

Се одрона потпорниот ѕид над црквата Света Богородица Пандoнос

 Се одрона потпорниот ѕид над црквата Света Богородица Пандoнос. Се срушија камени блокови во должина од 7 метра од потрпониот ѕид над црквата Св Богородица Панданос. Попушти камениот ѕид  долг 10 м чиј дел не е ѕидан со бетон туку е граден со камен врз камен.  Одронот од големи блокови камен за среќа не ја уништи малата малска црквичка, велат жителите. Сега стравуваат да не почне да се лизга и пропадне и улицата  Кузман Капидан. Жителите од месната заедница Стар град утрово реагирале до Фодот за комунален развој за да го санираат руинираниот ѕид. Љупчо Танески, раководител на Фондот за комунален...

Continue reading

piramidi

„Lego“ техниката користена за изградба на египетските пирамиди

Изградбата на пирамидите со помош на технологиите со кои што древните Египќани располагале и понатаму останува мистерија која што не престанува да ги мачи експертите, но и да ја освојува фантазијата на неискусните трагачи по вистината од историјата. Изградбата на пирамидите со помош на технологиите со кои што древните Египќани располагале и понатаму останува мистерија која што не престанува да ги мачи експертите, но и да ја освојува фантазијата на неискусните трагачи по вистината од историјата. Имено, со векови се веруваше дека Египќаните ги граделе пирамидите со помош на рампа, што значи дека...

Continue reading

dolni saraj

Се санира оштетениот бедем на Долни Сарај

Се санираат ѕидните платна на летната сцена Долни Сарај. Проектот ќе се реализира етапно, при што во првата фаза ќе се интервенира во најкритичниот дел од карпите, од кои во изминатиов период во неколку наврати се одронија камени блокови. Се санира оштетениот бедем на Долни Сарај. Министерството за култура годинава издвои 1 милион денари за првата фаза која како што ни открива директорката на Завод и музеј, Тања Паскали – Бунташеска предвидува санирање на ѕидните јужни платна кон езерскиот брег, од летната сцена на Долни Сарај. На ваков чекор се одлучиле по повеќегодишното укажување од опасноста...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad