Tag: блинкерот

ribarenje

Заврши осумгодишниот пост во ловењето со блинкер

Почнувајќи од изминатиов викенд, дозволен е ловот и на пастрмката и на останатите ендемични видови на риба во Охридското Езеро. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски, сигурен дека доделувањето на концесиите за рекреативен и стопански риболов ќе помогнат во зачувувањето на рибниот фонд. Министерот призна дека навидум тоа изгледа контрадикторно, но смета дека тоа е вистинскиот начин не само за соочувување, туку и за проширување на рибниот фонд во езерото. „Дојдовме до констатација дека постоечката ситуација е неодржлива и дека е потребно сепак да има еден организиран...

Continue reading

blinker

Се враќа блинкерот во Охридското езеро

Охриѓани, подгответе ги кајчињат и веслата, се враќа блинкерот. Оваа најава доаѓа од првиот човек на „Пастрмка 2012“, Ристе Танасоски, концесионерот на стопанскиот и рекреативниот риболов на Охридскот Езеро, после само четири дена од неговото официјално назначување. Се враќа ловот на пастрмка и белвица со блинкер во Охридското езеро. Овој некогашен, можеби и подзаборавен начин на лов на риба, охриѓани, стружани па и останатите страсни риболовци, со душа го чекаат околу осум години. Директорот на Пастрмка 2012 Ристе Танасоски, кој деновиве и официјално од страна на Министерот за замјоделство,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad