Tag: бланко

kelner

Бланко договорите и вработувањата на црно во туризмот, реалност

Идните вработени мора повеќе да се информираат за своите права како и за содржината на договорите кои ги потпишуваат. Приватните агенции за привремено вработување, против работењето на црно. На прашање за тоа колку од агенцијата се запознаени со појавата на потпишување бланко договори во туризмот, Директорот на агенцијата за привремени вработувања,„Партнер“, Раде Ненадиќ вели дека со овие појави, од агенцијата се среќаваат низ целата земја, не само во Охрид и не само во сферата на туризмот. Но како стопанска гранка која е карактеристична за ова подрачје, во туризмот се и најголемите вработувања...

Continue reading

kelner

Стоп за бланко догoворите за работа во туризмот

Унијата на независни автономни синдикати против бланко договорите за вработување во туризмот. Од Унијата на независни синдикати ќе се обидат да им помогнат на работниците од туризмот, во заштитата на своите со закон загарантирани права. Потпретседателот на Унијата и координатор на канцеларијата во Охрид, Благоја Иваноски, вели дека ова е еден од двата проекти, чија реализација треба да започне наскоро. Првиот проект се однесува на вработените во туристичките и угостителски објекти, во кои како што Иваноски вели јавна тајна е дека се потпишуваат недефинирани, бланко договори за работа. Иваноски...

Continue reading

vesnici blanko

Весниците во Естонија денеска со празни страници

Водечките естонски весници денеска излегоа со празни бели страници во знак на протест против предлог законот на премиерот Реин Ланг со кој се ограничува слободата на новинарите Водечките естонски весници денеска излегоа со празни бели страници во знак на протест против предлог законот на премиерот Реин Ланг со кој се ограничува слободата на новинарите Кон протестот се приклучија весниците Postimees, Eesti Paevaleht, Ohtuleht, Eesti Ekspress и Maaleht, секој со најмалку една празна страница. Новиот предлог-законот на сегашната власт во одредени случаи ги обврзува новинарите да ги разоткријат...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top