Tag: благоја

Охриѓанецот Димче Коруноски е добитник на државната награда за уметничка фотографија „Благоја Дрнков“

Охриѓанецот Димче Коруноски е  добитник на државната награда за уметничка фотографија „Благоја Дрнков“. Плакетата ја доби во голема конкуренција на 55-та државна изложба на фотографии која се одржа во Битола.   Охриѓанецот Димче Коруноски ја доби државната плакета „ Благоја Дрнков“ на Деновите на македонската фотографија во Битола. Наградата посветена на доајенот на македонската уметничка фотографија е востановена во 2012 година по неговата смрт. Коруноски аплицирал на конкурсот за 55 -то јубилејно издание на државната изложба во две категории и тоа во колекција на фотографии и поединечна фотографија....

Continue reading

damboj iznenering

Квалитетот, тајна за успехот на градежната компанија Дамбој инженеринг

Долгогодишната традиција на градба велат дека ја надополнуваат со секојдневно модернизирање на процесот на градба како и поседување на сите потребни сертификати за енергетска ефикасност и употреба на премиум материјали. Добар архитектонски план, употреба на најквалитетни материјали, современа технологија и пред се поволни цени. Ова според Благоја Карадакоски, косопственик на градежната фирма Дамбој инженеринг се препознатливите карактеристики кои со години ги чуваат во врвот на оваа индустрија. Карадакоски смета дека Охрид, како туристичка дестинација има одлични локации за градба, но дека самото...

Continue reading

kuratica

Повеќе од една недела без струја во 21 век

хридските села oтсецепени од цивилизација. Куратица, Опеница, Завој, Плаќе, Речица, Свињишта Тие се повеќе од една недела немаат струја и телефон. Жителите се видно револтирани и на игноранскиот однос на вработените во ЕВН и велат дека доколку ништо за брзо време не се промени, ќе штрајќуваат пред подрачната служба на ЕВН во Охрид.     „Ова е катастрофа. Немаме телефон, немаме струја. Како што прашуваме во ЕВН редовно се бранат дека има многу дефекти, но таму каде што нема такви катастрофи  треба да се повлечат луѓето и да се среди оваа работа. Св Никола ни е наврата и изгледа дека за овој големпразник...

Continue reading

rabotilnica

Медиумите и верските заедници бараат потесна меѓусебна соработка

Религиските теми и начинот на нивно медиумско презентирање често нудат многу контроверзии. Причината за ваквата состојба лесно може да се пронајде во недостигот на комуникација помеѓу религиозните групи и медиумите. Токму во насока на подобрување на соработката на овие два субјекти е и дводневната работилница од проектот „Толеранција, дијалог, соработка“ која се одржа во Охрид. Религиските теми и начинот на нивно медиумско презентирање често нудат многу контроверзии. Причината за ваквата состојба лесно може да се пронајде во недостигот на комуникација помеѓу религиозните групи и медиумите....

Continue reading

Ohridsko leto

Како да се стокми „Охридско лето“ во пет до 12?!

Благоја Петкоски, маркетинг менаџер во Македонската опера и балет, со амин на министерката за култура  ќе помага во организацијата и реализацијата на програмата на 51-то издание на фестивалот „Охридско лето“. Благоја Петкоски, маркетинг менаџер во Македонската опера и балет, со амин на министерката за култура  ќе помага во организацијата и реализацијата на програмата на 51-то издание на фестивалот „Охридско лето“. После два неуспешни конкурси за избор на директор на фестивалот, во пет до дванаесет министерката заклучи дека на охриѓани им е потребна помош за да истуркаат уште едно издание на...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad