Tag: благородна

ucenik

„Дванаесетте од Папрадник“-охриѓанките кои покажаа колку благородна е професијата просветен работник

Да се биде просветен работник одсекогаш било благородна професија. Ова важи двојно повеќе за дванаесетте учителки кои далечната 1964та година, го напуштаат родниот Охрид и заминуваат да предаваат во малото село Папрадник, дебарско. Да се биде просветен работник и да се пренесува знаење на група дечиња само по себе е благороден чин, благородна професија. Но ако се вратиме во далечната 1964 година, во малечкото планинско место Папрадник, во дебарско, тогаш учителствувањето можеме да го сметаме и за храброст и посветеност на оваа професија. Ваквиот потфат е реалност и дел од најинтимните сеќавања...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top