Tag: биста

henry dunant

Внуките на коосновачот на Црвениот крст ја посетија охридската организација на Црвениот крст

Црвениот крст од Охрид денес ја пречека високата швајцарска делегација од Асоцијацијата „Анри Динан“. Целта на посетата е подигање на нивото на знаењата за идејата и движењето на Црвениот крст. Дел од делегацијата беа и двете внуки на коосновачот на Црвениот крст, Густав Моние. Општинската организација на Црвениот крст од Охрид денес беше посетена од висока делегација од Женева-Швајцарија. Асоцијацијата „Анри Динан“ веќе долги години соработува со организациите на Црвениот крст од земјава како и Друштвото „Анри Динан“ од Струга. „Предвидено е да се оствари една работна средба на која ќе се...

Continue reading

Bista

Трајна вредност

Биста на лауреатот Прличев. Трудот на ликовната секција ги оправдува активностите по повод празникот. Одбележувањето на патронот на ОУ “Григор Прличев”, годинава ќе биде спектакуларно. Охрид деновиве во знакот на чествувањето на делото на Прличев. Годинава се навршуваат 150 години од Прличевото поднесување на поемата за добивање на Ловоровиот венец во Атина. А  во ОУ „Григор Прличев“, веќе два месеци течат подготовките за патрониот празник на училиштето, 6 февруари. За протоколарниот дел по повод одбележувањето на патронот кажа директорот на училиштето Сашо Ставрески. „Низа активности ќе бидат...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad