Tag: бисерни

бисер

Изложени екпонатите на 9 -те кралици закитени со бисерни гердани

Изложени екпонатите на  9 -те кралици закитени со бисерни гердани. Уметникот Михајло Филев ги презентира бисерните гердани на 9 светски кралици. 6 од експонатите се реплики на охридски бисерни гердани изработени од неговите претци, надалеку прочуени изработувачи на охридски бисери.    Три од примероците се реплики на  ѓердани кои припаѓале на ќерката на Самуил, Косара, мајката на Александар |||, Олимпија и  Клеопатра, кажува Филев. Експонатите  се изложени во неговиот дуќан и имаат за цел да ја  презентираат богатата македонска културна традиција, подвлекува Филев. „ Како млад уметник и горливиот...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top