Tag: биро

„Биро Веритас“ ја контролира состојбата на охридските бродови

Инспектори од  Меѓународната групација „Биро Веритас“ ги контролираат бродовите  кои вршат линиски превоз во водите на Охридското езеро. Целта е пред почетокот на главната туристичка сезона да се утврди безбедноста на бродовите кои превезуваат туристи. Воедно и  охридските инспектори вршат редовни и вонредни контроли на помалите бродови,  чамци и катамарани. Денеска и утре овластени инспектори на Меѓународната групација „Биро Веритас“  во Охрид прават  меѓуконтрола на патничките бродови,  кои вршат линиски превоз во водите на Охридското езеро. Целта е пред почетокот на главната туристичка сезона...

Continue reading

Lihnidos

Туристичкото биро Лихнидос ќе оди во стечај

Туристичкото биро Лихнидос ДООЕЛ ќе оди во стечај Единственото туристичко биро Лихнидос ќе оди под  стечај. Објаснувањето на општината за ваквата одлука е нерентабилното работење на  Лихнидос ДООЕЛ.  Портпаролот на општина Охрид, Томе Џамтоски при тоа не наведува кои се  причините зошто тоа работи со загуби. Кратко вели дека концептот на поставеноста на туристичкото информативно биро кое работи осум години бил погрешен со низа слабости од самиот почеток на неговото формирање.  Овој правен субјект повеќе од месец и половина работи со блокирана жиро сметка, укажува Џамтоски.„ Повеќе од 45 дена...

Continue reading

platforma

Норвешка ќе „увезува“ работници од странство

Норвешкото Статистичко централно биро (ССБ) проценува дека до 2014 година во Норвешка ќе бидат отворени 220.000 нови работни места, од кои поголемиот дел се очекува да бидат пополнети со работна сила од странство. Норвешкото Статистичко централно биро (ССБ) проценува дека до 2014 година во Норвешка ќе бидат отворени 220.000 нови работни места, од кои поголемиот дел се очекува да бидат пополнети со работна сила од странство, пишува норвешкиот дневен весник „Афтенпостен“. – Побарувачката бележи силен раст во норвешката економија. Како приватната потрушувачка, така и инвестициите, ќе имаат...

Continue reading

brod

Започна техничкиот преглед на бродовите

Техничкиот преглед се изведува на крајно примитивен начин во каналот Бијланини извори. Започна деталниот преглед на бродовите. Техничкиот преглед се изведува на крајно примитивен начин во каналот Бијланини извори. Претставници на овластениот регистар на бродови „Биро Веритас“ во Студенчишкиот канал ги прегледуваат трупот на бродот, осовинските водови, гумените лежишта, крмните механизми, поточно се она што е пропишано со процедурата. Експертите велат дека одговараат за техничката исправност на бродот, но не и за начинот на кој тој е подигнат на импровизираниот док. 35 тонските бродови ги подигнува...

Continue reading

brodovi

Бродовите повторно укотвени

Истече рокот на двомесечните дозволи за пловидба на Охридскоте бродови. Очигледно за новогодишните празници бродовите нема да пловат. Истече рокот на двомесечните дозволи за пловидба на Охридскоте бродови. Очигледно за новогодишните празници бродовите нема да пловат. И покрај желбата на бродарите да ги регистрираат своите пловни објекти, сепак во вакви услови и во овој момент тоа не е возможно. Биро Веритас има јасен став дека техничкио преглед на бродовите мора да се направи на суво, а кај нас бидејќи нема ваква инфраструктура или се додека не се изгради сув док, охридкоте бродови ќе останат...

Continue reading

TVM

Охридските бродари понижени како никогаш досега

Охридските пратеници не се оѕваа на повикот за помош на охридските бродари. На денешниот состанок пристигна само градоначалникот Александар Петрески кој и во оваа прилика јавно ја искажа подршката на локалната за излез од кризата во која западнаа. Охридските пратеници не се оѕваа на повикот за помош на охридските бродари. На денешниот состанок пристигна само градоначалникот Александар Петрески кој и во оваа прилика јавно ја искажа подршката на локалната за излез од кризата во која западнаа. „Работите воопшто не се подмрднати од мртва точка. И покрај огласувањето на министерството за транспорт...

Continue reading

Biro za vrabotuvanje

Едни вистински чекаат работа, други ја одбиваат понудената

Во моментов на пазарот на трудот во Охрид дефицитарни се занимањата програмери и симултани преведувачи од странски јазици, а во индустријата се бараат заварувачи. На листата на чекање работа има невработени правници, лекари, економисти, а меѓу нив  и 8 магистри од облата на економските науки. Во моментов на пазарот на трудот во Охрид дефицитарни се занимањата програмери и симултани преведувачи од странски јазици, а во индустријата се бараат заварувачи. На листата на чекање работа има невработени правници, лекари, економисти, а меѓу нив  и 8 магистри од облата на економските науки. И понатака...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top