Tag: бирото

Документи од бирото за развој на образованието од охрид доставени до подрачното одделение на државниот архив

Државниот архив на република Северна Македонија, Подрачно одделение Охрид ја презеде документацијата од Бирото за развој на образованието – подрачно одделение Охрид. Државниот архив на република Северна Македонија, Подрачно одделение Охрид ја презеде документацијата од Бирото за развој на образованието – подрачно одделение Охрид. Станува збор за документи од Бирото за развој на образованието со гранични години од 1965 до 2000 година.

Continue reading

seminar

Англискиот јазик во градов се изучува по светски стандарди

 Наставниците по англиски преку работилници се усовршуваат како да ги следат новите трендови во наставата. Денес за таа цел се одржа две семинар организиран од Британскиот совет и Бирото за развој на образованието. Наставниците по англиски од градов и регионот се усовршуваат како да ги следат новите трендови во наставата. Денес за таа цел се одржаа две работилници организирани од Британскиот совет и Бирото за развој на образованието. Едната со наслов „Воспоставување добар однос со учениците“, а другата „Прилагодена настава, креирање на своја веб страница„. На ваков начин се придонесува кон подобрување...

Continue reading

Lihnidos

Туристичкото биро Лихнидос ќе оди во стечај

Туристичкото биро Лихнидос ДООЕЛ ќе оди во стечај Единственото туристичко биро Лихнидос ќе оди под  стечај. Објаснувањето на општината за ваквата одлука е нерентабилното работење на  Лихнидос ДООЕЛ.  Портпаролот на општина Охрид, Томе Џамтоски при тоа не наведува кои се  причините зошто тоа работи со загуби. Кратко вели дека концептот на поставеноста на туристичкото информативно биро кое работи осум години бил погрешен со низа слабости од самиот почеток на неговото формирање.  Овој правен субјект повеќе од месец и половина работи со блокирана жиро сметка, укажува Џамтоски.„ Повеќе од 45 дена...

Continue reading

vestaci

Квалитетно судско вештачење за избегнување на судските спорови

Бирото за судско вештачење на Република Македонија денес со стручно советување околу вештачењата при сообраќајни незгоди. Од таму велат дека ги имаат најновите софтверски решенија на оваа тематика што заедно со стручните методи кои ги применуваат вештаците треба да обезбедат квалитетно и објективно вештачење. Квалитетното судско вештачење при сообраќајни незгоди е можност за избегнување на судските спорови. Ова е тематиката на која денес Бирото за судско вештачење, претставници од осигурителните компании од државава, Агенцијата за супервизија во осигурувањето како и странски експерти ќе дискутираат....

Continue reading

безбедност

Бирото за јавна безбедност ќе поведе истрага за криминални дејности на претходната локална власт

Бирото за јавна безбедност ќе поведе истрага за криминални дејности на претходната локална власт. Директорот на Бирото за јавна безбедност, Митко Чавков    во Охрид се сретна со градоначалникот Никола Бакрачески. Чавков и Бакрачески разговарале во врска со основани сомневања за одредени криминални активности на претходната локална власт. Засега овие сомнавања се во форма на основи, но се доволна причина за понатамошно интензивирање и продлабочување на истрагата.  По средбата, директорот Чавков  најави  подетална истрага поврзана со криминални активности во работата на претходниот градоначалник. „...

Continue reading

Ljupco Todorovski

Тодорвски од денес во пензија

Директорот на бирото за јавна безбедност, Љупчо Тодоровски, од денеска е во пензија. Директорот на бирото за јавна безбедност, Љупчо Тодоровски, од денеска е во пензија.Веста за негоивто пензионирање ја потврдија и од МВР.На негово место доаѓа досегашниот прв човек на Централните полициски сили (ЦПС), Митко Чавков, кој како предлог поминал на владина седница. Кој пак ќе ја замени испразнетата фотеља на Чавков засега не се знае. Досегашниот директорот на БЈБ, Тодоровски, најверојатно својата кариера ќе ја продолжи како професор на Факултетот за безбедност. {loadposition content9}

Continue reading

casovnici

Започнува летното сметање на времето

Летното сметање на времето почнува в недела наутро на 31 март во 02:00 часот по полноќ. Летното сметање на времето почнува в недела наутро на 31 март во 02:00 часот по полноќ. Летното сметање на времето почнува в недела наутро на 31 март во 02:00 часот по полноќ кога со поместување за еден час нанапред, ќе се смета дека е 03:00 часот по полноќ, информира Бирото за метрологија. Летното сметање на времето ќе заврши на 27 октомври годинава. Одлуката за летното сметање на времето веќе е објавена во Службен весник. {loadposition content9}

Continue reading

Diane 35

Лекот против акни, ДИАНЕ 35 кој сее страв во Европа, за Македонија е безбеден

Овој хормонски препарат кој најчесто се користи за третирање на акни, предизвика вистинска паника во Европа, откако пет девојчиња од Франција починале, а едно во Хрватска eдвај преживеалo по употребата на ДИАНЕ 35. Хормонскиот лек против акни, ДИАНЕ 35 кој сее страв во Европа, во Македонија е немоќен. Овој препарат кој во некои држави се препишувал и како контрацептивно средство, деновиве е ставен под сериозна опсервација во Франција, откако 5 девојчиња починале по употреба на истиот, додека една девојка во Хрватска одвај спасила жива глава откако добила тромбоза на раката. Но во Македонија,...

Continue reading

лекови

Аптекарски станици или мобилни возила ќе ги снабдуваат селата со лекови

Недостатокот од аптеки во селските населби ќе се решава со заживување на аптекарските станици или мобилни возила. Недостатокот од аптеки во селските населби ќе се решава со заживување на аптекарските станици или мобилни возила. Жителите од селата се без аптеки додека во  минатото во македонските села функционираа аптекарски станици во кои  работеа фармацевтски техничари. Сега, станиците  би се реактивирале и би работеле во рамките на државниот сектор.  Доколку со овој начин не се успее да се реши  проблемот на жителите од селските населби, за да не поминуваат и по 50 километри за лек во градовите, ...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top