Tag: биосферен

ucesnici

Прва годишнина на прекуграничниот биосферен резерват на УНЕСКО

На 11. Јуни се одбележува една година од прогласувањето на регионот Охрид Преспа за Прекуграничен биосферен резерват на УНЕСКО. На 11. Јуни се одбележува една година од прогласувањето на регионот Охрид Преспа за Прекуграничен биосферен резерват на УНЕСКО. Оваа одлука на 11 Јуни 2014 година беше едногласно донесена на состанокот на Советот на МАБ Комитетот на УНЕСКО одржан во Јончепинг, Шведска. Номинациониот акт беше работен во текот на претходните 2 години во кој беа инволвирани домашни и меѓународни експерти , со поддршка на централната власти и на локалните самоуправи во регионот и од македонска...

Continue reading

ohrid prespa

Прекуграничниот Биосферен Резерват Охрид-Преспа дел од семејството на Унеско

Прекуграничниот Биосферен Резерват Охрид-Преспа  дел од семејството на Унеско. Прекуграничниот Биосферен Резерват Охрид-Преспа и официјално станa дел од семејството на Унеско. Во Корча, на пригодна свеченост, преставници на Националните Комисии на УНЕСКО, на преставниците на Билатералниот Комитет и Секретаријат кои беа носители на активноста, им го предадоа Сертификатот за прогласување на Прекуграничниот резерват како дел од УНЕСКО.  Со овој  свечен чин  регионот е еден од 14 -те прекугранични бисферни резервати  во светот ставени под заштита на Унеско. Пред присутните се обратија заменик премиерот...

Continue reading

biosferen rezervat

Инаугурација на Прекуграничниот биосферен резерват Охрид-Преспа во понеделник

Во Понеделник, 13ти октомври, во Корча, Република Албанија ќе се одржи Инаугурацијата на Прекуграничниот биосферен резерват Охрид-Преспа. Номинацијата на Прекуграничниот биосферен резерват Охрид Преспа беше одобрена од Меѓународниот совет на УНЕСКО за програмата „Човек и биосфера“ на состанокот одржан во Јонкепинг во Шведска, во јуни годинава, кога истиот беше прогласен за 14ти по ред Прекуграничен Биосферен резерват во светот. Поздравни говори е предвидено да имаат Заменик премиерот на Република Албанија и Министрите за животна средина на Македонија и Албанија и преставниците на мисиите на...

Continue reading

Охрид Преспа

Охридско-Преспанскиот биосферен резерват доби заштита под Унеско

Охридско-Преспанскиот биосферен  резерват  доби  заштита под Унеско. Регионот Охрид Преспа прогласен за  биосферен резерват под заштита на Унеско. Вчера  во Шведска беше донесена едногласна одлука овој  биосферен резерват и официјално да стане дел од семејството на УНЕСКО.  Стручната комисија на Унеско од 50 -тина апликации од различни земји во светот прогласи 13, меѓу кои и Охридско преспанскот регион распослан во двете соседни држави Македонија и Албанија, потенцира  Дејан Паноски од Билатералниот секретаријат за сливот на Охридското езеро. Паноски нагласува  дека  сличните  заштитени резервати...

Continue reading

Охрид

Унеско ќе го штити Охридско-Преспанскиот биосферен резерват

Унеско ќе  го штити Охридско-Преспанскиот биосферен резерват. Охридско-Преспанскиот биосферен резерват на прагот пред заштита на Унеско. Стручната комисија на Унеско упатила препорака до меѓународниот комитет од оваа организација да се прогласи Македонско- Албанскиот дел на ова подрачје за биосферен резерват, информира Дејан Паноски, од Билатералниот секретаријат за сливот на Охридското езеро.Тој ги открива адутите со кои  двете соседни држави ја добиле оваа препорака. „ Главни прашања кои беа наведени во номинационата форма и адути беа статусот на Охрид и Охридското езерото како подрачја од...

Continue reading

galicica

УНЕСКО го прогласи регионот Охрид-Преспа за биосферен резерват

Стручниот Комитет на УНЕСКО разгледувајќи ја Номинационата Форма за прогласување на Охрид Преспа за Биосферен резерват даде ПРЕПОРАКА и ОДОБРЕНИЕ до Интернационалниот Совет на УНЕСКО, да го прогласи македонскиот и албанскиот дел на регионот Охрид Преспа за Биосферен резерват заради неговото уникатно значење и вредности кои ги содржи. Стручниот Комитет на УНЕСКО разгледувајќи ја Номинационата Форма за прогласување на Охрид Преспа за Биосферен резерват даде ПРЕПОРАКА и ОДОБРЕНИЕ до Интернационалниот Совет на УНЕСКО, да го прогласи македонскиот и албанскиот дел на регионот Охрид Преспа за Биосферен...

Continue reading

Ohridsko ezero

Биосферниот резерват Охрид -Преспа како значајна туристичка дестинација

Во таа насока позитивниот одговор од номинацијата за прогласување на регионот Охрид – Преспа како Прекуграничен биосферен резерват, а заштитен од УНЕСКО, во голема мерка ќе придонесе за развојот на турзмот, преку создавање на еден нов и насекаде во светот баран туристички производ. Под капата на УНЕСКО, Охридско-Преспанскиот регион како биосферен резерват, би можел да стане примамлив туристички производ на светскиот туристички пазар. Тимот кој работеше на изготвување на Номинацијата за прогласување на Прекуграничен биосферен резерват на Охрид и Преспа под УНЕСКО, неодамна ја испрати Номинационата...

Continue reading

биосфера

Биосферниот резерват Охрид- Преспа влегува во процес за заштита под Унеско

Прекуграничниот биосферен резерват Охрид-Преспа влегува во нов процес подготовки за прогласување на бисферниот резерват под заштита на Унеско. Прекуграничниот биосферен резерват Охрид-Преспа влегува во нов процес подготовки за прогласување на бисферниот резерват под заштита на Унеско. Дејан Паноски од Билатералниот секретаријат за заштита на сливот на Охридското Езеро истакна дека во интерес на биосферниот резерват е  заштитата на природните реткости, но и промовирање на нови туристички и економски вредности за развој на целиот регион. „ Во таа насока ќе продолжиме заедно со активнсотите за...

Continue reading

Dejan Panoski

Билатеријалниот секретаријат има конкретни планови за 2013 год.

Билатералниот секретаријат за заштита на охридското езеро има детален план на активности за годинава. Три големи проекти кои што се однесуваат на интересите на Охрид и регионот ќе треба да се имплементираат во 2013 год. Претставникот на билатералниот секретаријат Дејан Пановски открива на што ќе се фокусира секретаријатот годинава. „На крајот од 2012 год. Завршивме три успешни проекти кои што претходно долг период ги водевме и за кои лобиравме. Едниот е прогласување на биосферен резерват Охрид – Преска кој што во следниов период ќе си земе замаф по изготвување на апликацијата, Вториот...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top