Tag: биологија

Нов кабинет по биологија во ОУ „Григор Прличев“

Германската амбасадорка Кристине Алхаузер и градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, го отворија ново опремениот и реконструиран кабинет по биологија во ОУ Григор Прличев. Овој проект е вреден 6 илјади евра, поголемиот дел од средствата ги донираше германската амбасада, а со дел од средствата учестувуаше и општина Охрид.   Учениците од ОУ „Григор Прличев“ упатија силна порака до охридскиот градоначалник. Тие од него како човек кој треба да се грижи за општината му препорачаа да го применува процесот на фотосинтеза, односно во градов да биде застапено зеленилото кое испуштајќи кислород преку...

Continue reading

otvoren cas

Во училиштето „Григор Прличев“ денес за прв пат се одржа отворен час

Отворен час за сите ученици, родители и посетители. Ваков час за прв пат се одржа по повод патрониот празник во училиштето „Григор Прличев“. Ќе се настојува ваквите отворени часови во иднина да станат пракса, велат вработените во ова училиште. По повод патрониот празник во училиштето „Григор Прличев“ денес за прв пат се одржа отворен час. Родителите, учениците и останатите заинтересирани имаа можност да присуствуваат на овој час и да видат што практично учат нивните деца. Отворен час се одржа по повеќе предмети. Роботиката која е дел од предметот технички науки предизвика голем интерес кај учениците....

Continue reading

katalog drvca

Еко-свест од најмала возраст

Основците од „Христо Узунов“ ја развиваат еко-свеста. Човекот најдобро учи од природата. Слично како дрвцето јасен кое како семка сме го засадиле, така и еко-свеста на децата се засадува во најраната возраст. Тоа добро го знаат основците од „Христо Узунов“ кои денес садеа семки јасеново дрво. „Прво се зема пластичен сад, и се става подлога на дното. Се прават неколку дупчиња, се става еден сантиметар песок во саксијата, а над неа ровка земја. Ја притискаме малку земјата па со остар предмет правиме дупка од 2-3 сантиметри. Во дупката ја ставаме семката јасен и ја покриваме со земјата.“-токму...

Continue reading

Nikolas Cage

Николас Кејџ на корици на српски учебник по биологија

Еден корисник на “Твитер“ на својот профил ставил слика од учебник по биологија за осмо одделение, на чии корици се наоѓа фотографија од холивудскиот актер Николас Кејџ. Еден корисник на “Твитер“ на својот профил ставил слика од учебник по биологија за осмо одделение, на чии корици се наоѓа фотографија од холивудскиот актер Николас Кејџ. Па така некои поранешни ученици се присетиле на книгата од која учеле. Старото издание на учебникот по биологија за осмо одделение на корицата има фотографија од брачен пар со бебе. Не станува збор за било кој анонимен пар, туку за холивудскиот актер Николас...

Continue reading

naucnik

Украински научници откриле микроорганизам, кој се бори со клетките на ракот

Научниците од Институтот за мобилна биологија во украинскиот град Лвов откриле микроорганизам кој ги разградува човечките канцерогени клетки. Научниците од Институтот за мобилна биологија во украинскиот град Лвов откриле микроорганизам кој ги разградува човечките канцерогени клетки. “Го истражувавме микроорганизмот наречен Аргенина долго време и стигнавме до заклучок дека тој може да се бори против клетките на ракот “, соопштил Андриј Сибир, директор на Институтот. Сибир додаде дека во моментов научниците работат на методологијата за спроведување на микроорганизмот во заболените...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad