Tag: билатералните

Evropski parlament

Европскиот парламент денес ќе расправа за напредокот за Македонија

Европскиот парламент доцна вечер ќе расправа за извештајот подготвен од британскиот европратиник Ричард Ховит за напредокот на Македонија во 2013 година, јавува МИА. Европскиот парламент доцна вечер ќе расправа за извештајот подготвен од британскиот европратиник Ричард Ховит за напредокот на Македонија во 2013 година, јавува МИА. Во резолуцијата за која по вечерашнава дебата, европратениците ќе гласаат утре, Европскиот парламент уште еднаш го повикува Советот на Европската унија да утврди без одлагање датум за почеток на преговорите за членство на Македонија во ЕУ. Притоа се нагласува дека билатералните...

Continue reading

samit

Трета регионална средба на претседателите од земјите во регионот

Домаќин на средбата македонскиот Претседател Ѓорге Иванов, додека на неа присуствуваа претседателите на Албанија, Бамир Топи, на Црна Гора Филип Вујановиќ и претседателот на Косово, Атифете Јахјага. Претседателите согласни дека, решавањето на емотивните билатерални прашања не смее да биде пречка на патот кон евроатланската перспектива. Земјите од регионот имаат идентична визија за иднината. А тоа е што е можно побрз влез во големото Европското семејство и НАТО интеграциите. Ова беше заедничкиот став на учесниците на денешната Трета регионална средба на претседателите од земјите во регионот....

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top