Tag: библиотеки

biblioteka

Младите библиотекарки од Охрид се подготвуваат за државен натпревар

Ученичките Глорија Петреска и Симона Филкоска од ОУ „Братство Единство“ го освоија првото место на општинскиот натпревар за млади библиотекари. И  двете ќе го претставуваат нашиот град на државниот натпревар за млади библиотекари кој ќе се одржи во Велес.   Две победнички на општинскиот натпревар за млади библиотекари кој деновиве се одржа во НУ – Библиотека “Григор Прличев” – Охрид. Традиционално и годинава организатор е Библиотекарското здружение на Македонија. Директорката Александра Белеска задоволна е од знаењето кое го покажале учениците, членови на библиотеките...

Continue reading

biblioteka

Охридската библиотека, во друштво со европските

Охридската библиотека „Григор Прличев“ стана дел од договорот за соработка на седум библиотеки од Балканот и Европа. Нашата градска библиотека „Григор Прличев“, ќе биде дел од еден многу интересен библотекарски проект, неодамна промовиран на маргините на карневалот „Курентовање“  во Птуј, Словенија. Директорот на градската библиотека, Тоде Илиевски информира дека идејата на проектот е библиотеки од Балканот и Европа, заеднички да ги презентираат највредните печатени дела на кои самите се чувари. „Моја беше идејата да направиме книга со најзначајните ракописни книги, печатени што ги поседуваат...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top