Tag: библиотекари

Ученичката Софија Алачкоска-прва на општинскиот натпревар „Млади библиотекари“

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид денеска на пригодна свеченост жирито ги соопшти резултатите од неодамна одржаниот Општински натпревар „Млади библиотекари”. Првото место во силна конкуренција од уште 18 ученици од основните училишта, го освои деветтоодделенката Софија Алачкоска под менторство на наставничката Фила Веровска – Стојковска Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид денеска на пригодна свеченост жирито ги соопшти резултатите од неодамна одржаниот Општински натпревар „Млади библиотекари”. Првото место во силна конкуренција од уште 18 ученици од основните училишта, го освои...

Continue reading

biblioteka

Младите библиотекарки од Охрид се подготвуваат за државен натпревар

Ученичките Глорија Петреска и Симона Филкоска од ОУ „Братство Единство“ го освоија првото место на општинскиот натпревар за млади библиотекари. И  двете ќе го претставуваат нашиот град на државниот натпревар за млади библиотекари кој ќе се одржи во Велес.   Две победнички на општинскиот натпревар за млади библиотекари кој деновиве се одржа во НУ – Библиотека “Григор Прличев” – Охрид. Традиционално и годинава организатор е Библиотекарското здружение на Македонија. Директорката Александра Белеска задоволна е од знаењето кое го покажале учениците, членови на библиотеките...

Continue reading

50 nijansi na sivo

Забранетото е најслатко

Сочно-еротската содржина на „50 нијанси на сива“ е заслужна за местото кое го доби на листата на забранети дела која редовно ја составува Американското здружение на библиотекари. Сочно-еротската содржина на „50 нијанси на сива“ е заслужна за местото кое го доби на листата на забранети дела која редовно ја составува Американското здружение на библиотекари. Книгата се најде на четвртото место на листата на „несоодветни“ книги – дела кои биле предмет на негодување на многу родители, просветни работници и воопшто јавноста. Првото место било резервирано за „Captain Underpants“ серијалот од...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top